Мобилно меню

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (90 Votes)

564 nВселенският патриарх Вартоломей ще посети САЩ от 23 октомври до 3 ноември. Визитата му беше отлагана няколко пъти, а и до последния момент оставаше неясна. Но вече се знае, че веднага след тържеството на 22 октомври за 30-годишнината от избирането му за патриарх той ще лети за САЩ.

Сега от Фенер официално обявиха, че той ще присъства на откриването на храма „Св. Николай“ на кота нула в Ню Йорк, където на 11 септември 2001 г. беше извършен атентатът срещу кулите-близнаци. Сред разрушените сгради беше и малка православна църква в непосредствена близост.

На 11 септември, за двадесетата годишнина от самоубийствените атентати, Американският архиепископ Елпидофор от Вселенска патриаршия запали светлините на църквата. Тя ще бъде постоянно осветена като символ на това, че „светлината свети в мрака и мракът не може да я победи“, каза архиепископът.

Цялата програма на посещението на Вселенския патриарх все още не е публикувана, но е известно, че той ще се срещне с американския президент Джо Байдън.

Визитата е повод стогодишнината от основаването на Гръцката архиепископия в Америка през 1922 г. Посещението съвпада и с тридесетгодишнината от неговата интронизация. За последен път патр. Вартоломей посети САЩ преди дванадесет години.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8wx34 

Разпространяване на статията: