Мобилно меню

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

xiou embolioМитрополитът на Хиос Марк обяви, че митрополията ще предостави подходящи енорийски центрове за ваксиниране срещу коронавируса, ако това бъде необходимо при започването на кампанията. Решението е в отговор на обръщението на здравния министър на Гърция, който призова за национална кампания, включително и с помощта на Църквата, за повишаване информираността на населението за ползата от ваксинирането.

Митрополията на Хиос е редовен дарител на местните ковид-отделения, като осигурява предпазни костюми и маски за медиците и други санитарни материали.

Отделни гръцки енории в страната също обявиха, че предоставят енорийските си центрове за ваксиниране.

Подкрепата на свещенослужителите е важна, тъй като и в религиозните среди са популярни теории, че целта на коронавирусната пандемия е хората да бъдат „чипирани“ и др. под. Тези реакции са познати и от други епидемии в новата история, като например ваксинирането срещу едра шарка в Русия през 18 в. Тогава християните масово са отказвали да бъдат ваксинирани, защото са смятали, че така предават вярата си. Подкрепата на енорийските свещеници и по онова време изиграва важна роля за преодоляването на тези страхове.

Св. Инокентий (Вениаминов), който по-късно е и Московски митрополит, по време на 15-годишната си мисионерска работа сред населението на Алеутските острови наред с християнската просвета е провеждал масово ваксиниране срещу едра шарка. Така е било преодоляно разпространението на заразата сред алеутите, които масово са умирали от болестта. За тях православните мисионери са били не само проповедници на Словото Божие и лечители на душата, но и избавители от смъртоносната болест.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6q8pk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]