Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

be1fПрез последната седмица Гръцката църква активно обсъжда решението на правителството да отвори православните храмове в страната само за Рождество Христово и Богоявление, като допуска не повече от девет души в храм. Ограничението важи и за домашни и други празнични събирания. Това решение изненада гръцките епископи, които се надяваха, че режимът за работа на храмовете през целия рождественски период ще бъде значително по-свободен и при това условие се съгласиха на правителствените мерки, които сега не допускат присъствие на миряни на богослуженията.

Напрежението се засили след изказването на един от водещите епидемиолози в страната проф. Атина Лину, която каза, че числото девет като ограничение на събиранията в църквите и домовете не се е обсъждало на медицинската комисия, а е било чисто политическо решение. Според нея ограниченията трябва да са в зависимост от големината на храма, да има отворени врати и прозорци, както и службите да бъдат по-кратки – при тези условия църквите могат да работят през целия дванадесетдневен период от Рождество Христово до Богоявление.

Св. Синод на ГПЦ изпрати писмо до министър-председателя и напомни, че Църквата до този момент твърдо е подкрепяла всички усилия на правителството да намали разпространението на болестта в обществото. Също така обаче отбелязва, че „Църквата приема с много болка фактическата забрана за участие на вярващите в свещенодействията в светите храмове“, като наблегна и на все по-силните протести на вярващите.

„Като християнин знаете, че идващите Рождественски празници, както и дванадесетдневният период са сред най-важните за нашата Църква и изключването на вярващите от тях (а преди това беше и забраната за Пасха, която остави дълбоки следи в душите на всички ни) ще усили притеснението, но и безпокойството на нашите християни, които имат нужда от духовна подкрепа, душевна отмора, насърчение и надежда, които те получават чрез участието си в богослужението, заемащо водещо място в живота на православните и чието значение не може да се пренебрегва“.

В крайна сметка днес експертната епидемиологична комисия реши, че ще отслаби ограниченията за храмовете по време на празниците, съобщи „Ромфеа“. Условието е задължително носене на маски от богомолците, добро проветряване на храма преди и след богослужението, като храмовото пространство трябва да позволява 15 кв. м. на човек от присъстващите. Максималният брой черкуващи се християни не може да надвишава петдесет души. За да влезе в сила решението на епидемиологичната комисия, е необходимо окончателното съгласие и на правителството.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6q6p8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]