Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

2020 11 22 11 46 53„Йоан Павел II и църквите от Централна и Източна Европа“ – това беше темата на международна научна сесия, организирана от Папския Грегориански университет, Факултет по история и културно наследство. Тя се проведе онлайн на 17 ноември по повод 100-годишнината от рождението на Карол Войтила, както се казваше покойният папа. На нея беше представен сборникът „Кръв от кръвта ви, кост от костите ви. Понтификатът на Йоан Павел II (1978-2005 г.) и църквите в Централна и Източна Европа“, съставен от проф. Ян Микрут. Изданието съдържа изследвания и анализи на повече от петдесет римокатолически и православни автори (сред които и от България – доц. д-р дякон Иван Иванов и д-р Кирил Карталов), отнасящи се до понтификата на Йоан Павел II и неговите отношения със страните и църквите от Централна и Източна Европа.

Проф. Микрут изясни, че: „Всички автори подчертават отношенията, които Йоан Павел II е имал с различните държави. Йоан Павел II беше пастирът, който се поклони и целуна пръстта на родината им, напоена със сълзи и кръв след десетилетията на нацистката и комунистическата диктатури, за да им говори от сърце на сърце“. „Самият Горбачов свидетелства, че Йоан Павел II има решаващ принос за падането на комунизма в Европа и за падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. Дойде краят на Източния блок и съветския режим. Със съвместните усилия и на папската дипломация започнаха инициативи за широко сътрудничество“.

2020 11 22 11 50 33От участниците и авторите в двутомната научна колекция бяха избрани петима представители, които да вземат участие в онлайн конференцията. Сред тях беше и доц. дяк. Иван Стоянов Иванов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и преводач от страна на Св. Синод при посещенията на папа Йоан Павел II (2002 г.) и папа Франциск (2019 г.) в България.

Конференцията, която се проведе онлайн, беше открита от ректора на Папския Григориански университет в Рим проф. Нуно да Силва Гонсалвиш. След това се включиха лекторите: монс. Марек Йедражевски, архиепископ на Краков; монс. Томо Вукшич, помощен архиепископ на Сараево; доц. дяк. Иван Ст. Иванов, от БФ СУ, който се включи от Библиотека „Теология“ в София; д-р Майлинда Дубай, посланик на Република Албания при Светия престол, и проф. Ян Микрут, директор на поредицата „История на Църквата в Централна и Източна Европа“. Модератор беше Анджела Амброджети, директор на католическата информационна агенция (на италиански език) AciStampa.

Заглавието на сборника е цитат от думите на папа Войтила при първото му посещение в родната Полша на 3 юни 1979: „Този папа е кръв от кръвта ви и кост от костите ви“. Тогава той се обърна към всички християни от Централна и Източна Европа, но не с политически призив, а с харизмата на „полския папа, славянския папа“, току-що призован да прояви „духовното единство на Християнска Европа“. „За него Европа трябва да диша с два бели дроба, а именно Източен и Западен...“, се чете в нотата на Папския Грегориански университет. Това виждане вградено в основата на сборника, чиито автори са изявени личности в областта на църковното дело, академичната общност и дейци в различни институции. Римокатолическите и православните автори представят гледната си точка към отношението на св. Йоан Павел II към техните традиции и техните държави.

PM GPIIИзследването на доц. д-р дякон Иван Иванов, публикувано в сборника, е озаглавено: „Йоан Павел II и Българската православна църква. Анализ на историческите източници и факти в периода на понтификата на Карол Войтила от църковна и дипломатическа гледна точка“. Научните анализи са вдъхновени от девиза на папата: „Не бойте се! Отворете широко вратите за Христос!“. „Йоан Павел Втори свърза минало, настояще и бъдеще на България с апостолската мисия на св. братя Кирил и Методий. В изследването си бях воден от желанието да покажа и анализирам някои важни факти от връзките му с Българската православна църка и Българската държава, които са непознати на обществото“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6h48r 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]