Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

dst 1205Днес в катедралния храм „Св. Сава“ беше отслужена заупокойна св. Литургия и опело на Сръбския патриарх Ириней от Дабро-Босненския митрополит Хризостом, местоблюстител на патриаршеския престол, в съслужение с Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) и Борисполски митрополит Антоний от УПЦ, Охридски архиепископ Йоан (Вранишковски) и други архиереи на Сръбската православна църква.

dst 1151Бачкият епископ Ириней (Булович) произнесе проповед след евангелското четиво, в която каза: „Нашият новопреставил се патриарх свидетелстваше със своята личност за евангелските думи, които чухме на св. Литургия. Мнозина са склонни по себе си да съдят за другите, като осъждат с голяма лекота. Нашият патриарх понякога беше подложен на несправедливо осъждане. Тези обвинения обаче не са верни, тъй като патриархът, както показва и самото негово монашеско име Ириней, беше въплъщение на мира, мироносец и миротворец както между различните народи, така и преди всичко сред нашия народ, чийто духовен отец беше през последните десет години… Той отвръщаше с добро на всички, които бяха несправедливи към него по един или друг начин. Неговата мекота беше неговата сила, а сдържаността – неговата мъдрост“.

Опелото беше извършено при затворени врати и строги мерки за сигурност, в присъствието само на духовниците и официалните лица.

dst 1455След опелото слово произнесе Волоколамски митр. Иларион, който каза: „Бог даде на църквата на св. Сава един мъдър патриарх, изпълнен с истинска християнска любов към хората, който не пестеше сили, за да бъде със своя народ. В последния час на своя живот той сподели страданията на всички, чийто живот беше прекъснат от ужасната пандемия“. Митр. Иларион припомни също за позицията на патр. Ириней по украинския църковен въпрос: „Той направи много за запазване на единството на Православието и каноничния ред в Православната църква, като много пъти ревностно говори за преследваното православие в Украйна“.

Патр. Ириней беше погребан в криптата на „Св. Сава“.

dst 1445dst 1445dst 1445dst 1445

dst 1445

Снимки: Сайт на Сръбската патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6h4q9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]