Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

paraklitou1 3Днес, 24 септември 2020 г., почина архим. Тимотей (Сакас), проигумен на св. обител „Параклит“ („Свети Дух – Утешител“) край Оропос, Северна Атика, съобщават гръцките медии.

Старецът Тимотей е роден през 1933 г. в руския град Воронеж от гръцки родители от понтийски произход (т. е. от земите на днешна Северна Турция). Петнадесетгодишен през 1948 г. той идва със семейството си в Гърция и след завършване на богословско образование и монашески постриг през 1966 г. е назначен за ефимерий на църквата „Света Троица“ в центъра на Атина, където се събираше рускоезичната общност. Архим. Тимотей говореше отлично руски език, служеше на църковнославянски и гръцки. На този пост той остана цели четиридесет години, като междувремено създаде и манастира „Параклит“, където се събра братство и през 1980 г. той беше избран за игумен, продължавайки да бъде председател на руската църква в гръцката столица (в юрисдикцията на Атинския архиепископ).

В памет на упокоилия се старец трябва да се спомене, че по време на своето игуменство той успя да организира и развие широка и много полезна духовно-просветна работа чрез издаване на православна книжнина. Той издаде и редица книги на български език, като особено подпомагаше дейността на Ловчанска митрополия при сегашния митр. Гавриил, с когото поддържаше тесни духовни отношения. Според митр. Гавриил архим. Тимотей има ценен принос за проектирането и изграждането на новата митрополитска катедрала „Св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч. Този български храм, заедно с редица заглавия на душеполезна книжнина и особено духовното слово на архим. Тимотей, ще останат вечен паметник в съзнанието на българските вярващи.

Бог да го прости и приеме в Своите небесни селения!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/68qcu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]