Мобилно меню

4.8955223880597 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (67 Votes)

papa MariaВ неделя, 22 март, по време на неделната молитва към св. Богородица папа Франциск призова всички глави на църквите по света и председателите на всички християнски общности заедно с всички християни от различните изповедания да призоват Всевишния Всемогъщ Бог, казвайки по едно и също време молитвата „Отче наш“, на която нашият Господ Иисус Христос ни научи да се молим.

Папата прозовава с думите: „Скъпи братя и сестри, в тези дни на изпитание, когато човечеството е под заплахата на пандемията, бих искал да предложа на всички християни да обединят своите молитви в деня, когато много християни възпоменават Благовещението на пресветата Дева за Въплъщението на Словото, за да може Господ да чуе единодушната молитва на всички Свои последователи, които се приготвят да отпразнуват победата на Възкръсналия Христос. Приканвам всички заедно да кажем „Отче наш“ в сряда, 25 март, точно в дванадесет часа“ (13 ч. българско време).

В петък, 27 март, в 18 ч. (19 ч. българско време) от площада пред базиликата „Св. Петър“ (на празен площад, чрез средствата за масова комуникация) папата ще отправи молитвата пред св. Причастие, след което ще даде универсално опрощение на греховете и благословение с молитвата „urbi et оrbi“. Такова универсално опрощение папата дава на всички християни по света само на празниците Рождество Христово и Възкресение Христово, а тази година за първи път ще го направи по повод пандемията от каронавируса.

„Да бъдем единни. Да изразим нашата съпричастност с онези, които са самотни и в изпитание, с лекарите, с медицинските работници, медицинските сестри и братя, доброволците… Да сме съпричастни с управляващите, които трябва да взимат сурови мерки, но за наше добро, с полицаите, с военните, които се стараят да подържат реда... Съпричастност с всички“, заяви папа Франциск.

През последните дни бяха направени значителни дарения в помощ на болници и в подкрепа на санитарните служби, които са в затруднено положение поради заразата с коронавируса. Италианската епископска конференция дари: на „Каритас“ десет милиона евро и петстотин хиляди евро на Хранителната банка. Чрез службата за насърчаване на цялостното човешко развитие папа Франциск дари сто хиляди евро на „Каритас Италия“ като първа значителна помощ в борбата с инфекцията от коронавирус на цялата територия на Италия.

По материали на: vaticannews иacistampa


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xqwc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]