Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
abomb.jpgС католическа меса днес започнаха траурните мероприятия, посветени на  60-годишнината от атомната бомбардировка над японския град Нагасаки.
Хиляди вярващи дойдоха в църквата, за да почетат паметта на 74 000 загинали от атомната бомба, хвърлена над Нагасаки на 9 август 1945 г. През първата половина на XX в. Католическата църква в Япония е била най-многочислената в Азия и е наброявала към 12 000 енориаши, от които около 8 500 са били убити вследствие на атомния взрив.nagasaki.jpg

След края на днешното богослужение шест хиляди души положиха венци и цветя на мемориала в памет на жертвите на бомбардировката.

На 6 август бяха проведени траурни церемонии в японския град Хирошима,  където американската атомна бомба отне живота на 140 000 души.

Наскоро японски монаси обявиха намерението си да преминат пеша със свещи в ръце  пътя  от Сан Франциско до Ню Мексико, като целта на тази акция е да се напомни на света за трагедията, преживяна от Япония вследствие на американските бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. В Ню Мексико на 16 юли 1945 г. в пустинята Аламогордо американците изпробваха първата атомна бомба.

("Associated Press"/ИНТЕРФАКС/)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33k66 

Разпространяване на статията: