Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

DSCN9944За поредна година, по покана на о. Киприан Станка от Констанца, български архиерей взе участие в храмовия празник на новостроящия се храм „Св. Харалампий“ в румънската морска столица. Тази година в духовното тържество участва Тивериополски еп. Тихон, патриаршески викарий, придружен от свещ. Кирил Синев.

На 10 февруари от единия край на Констанца до храм „Св. Харалампий“ беше извършена лития с мощи на св. Йоан Кръстител от светогорския манастир „Филотей“ и мощи на светия и праведен Симеон от одеския манастир „Св. Илия“.

DSCN9917По традиция св. Литургия беше отслужена на открито от архиеп. Теодосий на Томи (древното име на Кюстенджа, на румънски Констанца, бел. ред.) в съслужение с еп. Тихон Тивериополски и еп. Вениамин на Южна Бесарабия (на територията на Република Молдова, но отцелипа се от местната църква и преминала към Румънската патриаршия, бел. ред.).

Двама протодякони прочетоха евангелските откъси за хананейката и евангелието, четено в деня на св. Харалампий. По време на Литургията архиеп. Теодосий на два пъти помена блаженопочиналите български архиереи Иларион, Дометиан и Кирил. В края на богослужението архиеп. Теодосий обяви, че възлага на о. Киприан строителството на нов манастир в с. Касиан, в което според местно предание са прекарали детството си св. Йоан Касиан и св. Герман Добруджански.

Архиереят също обяви, че е поръчал да се издадат първите 30 тома с ръкописи от съчиненията на св. Йоан Касиан и св. Дионисий Смирени: „Добруджа има едно все още скрито съкровище, но тази година ще го изведем на видело. В миналото Добруджа е притежавала величие, подобно на Рим, Атина и Константинопол. Затова ще издигнем престижа на Добруджа, разкривайки всички непознати нейни древни ценности“.

От своя страна еп. Тихон изрази радостта си от молитвеното общение с румънските християни. Той препоръча на вярващите да преодоляват ежедневните изкушения „с най-добрата рецепта, която е обич към другия, братска любов и молитвен стремеж на душата към Господа“.

Богослужението беше излъчено пряко по църковното радио „Добруджа“ на архиепископията на Томи, както и предавано във фейсбук-страницата на епархията. Паралелно в новостроящия се храм, на голям екран вярващите следяха богослужението, което се провеждаше на открито.

За двамата български клирици това беше второто участие в храмовия празник. Впечатляващо е, че въпреки замразения строеж на храма, в него кипи енорийски живот. Всекидневно се отслужва св. Литургия и всяка седмица – маслосвет. Храмът организира поклоннически пътувания, регистрирал е собствена погребална агенция, ежедневно се приготвя топла храна за нуждаещи се.

И не само в Констанца, но и по целия път от Русе до морския град бяхме свидетели на възродения християнски живот в Румъния. Веднага прави впечатление, че на територията на Северна Добруджа са издигнати множество нови манастири. Забелязва се крайно бедният живот в селата, в които обаче има много жители. Селските къщи във Влашко и Северна Добруджа са скромни, едноетажни с по две стаи, но с по няколко колони отвън, с което напомнят на външните притвори на румънските храмове. Самата архитектура на къщите е подобна на скромната румънска душа, притежаваща страх Божи и благоговение, едновременно с това благородна и изпълнена с достойнство. По селата видяхме много каменни чешми, на които задължително е поставен кръст. Минахме и покрай гробищни паркове, в които стройно се издигаха като войници надгробни кръстове. Кръстове, които символизират очакването на всеобщото възкресение на починалите при Второто Христово пришествие. Макар и Румъния да е преминала през комунизма, днес обаче никъде няма да видите атеистични надгробни плочи или нещо подобно на все още действащи в България сгради, наречени „Дом на покойника“.

По пътя минахме покрай манастира „Дервент“, основан от о. Елевтерий (Михаил), роден в 1900 г. в пловдивското с. Лясково. Спряхме да се поклоним в девическия манастир „Липница“, основан в 2004 г. Игуменията сестра Онуфрия и дванадесетте монахини взеха благословение от еп. Тихон и ни показаха шивашкото ателие за одежди. На заминаване посетихме новия параклис при главната порта на обителта, който наскоро е бил изографисан със сцени от живота на св. Паисий Светогорец и св. Лука Кримски, покровители на параклиса, чието освещаване ще бъде на 11 юни т. г. По нашия път срещахме табели към други св. обители: „Струнга“, „Св. Серафим Саровски“, „Св. ап. Филип“ край общ. Адамклиси, „Св. Мария Магдалина“, „Св. Теотим на Томи“ край гр. Мурфатлар.

Стенописи от новоизградения параклис в манастира „Липница“:

IMG 20190209 133810IMG 20190209 133810


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uduxh 

Разпространяване на статията: