Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

largeГръцката митрополия на Янина провежда поредица семинари на тема „Предотвратяване и преодоляване на насилието в семейството“. Програмата се осъществява в сътрудничество с Отдела за пастирско образование към Атинската архиепископия и се провежда и в други митрополии в страната. Тя е насочена основно към свещениците, които се сблъскват често с този проблем при общуването със своите енориаши и по време на изповед. Резултатите от завършилия миналата седмица семинар в Янина о. Илия Макос обобщава така:

„Установяваме, че насилието в семейството не зависи от определени икономически, социални и образователни характеристики, но се разпространява повсеместно във всички слоеве на обществото. То може да започне като нещо „обикновено и невинно“, а с течение на времето да се развие до действие с драматични последици. Отглеждането на дете (било то като свидетел на такова насилие в семейството му, или като жертва) в такава насилническа среда е много сериозен проблем. Проявите на насилие разстройват неговото психическо и социално развитие, а в много случаи последиците са трайни и в зрялата си възраст детето се сблъсква със големи психопатологични проблеми.

Дете, което расте в семейство с насилие, е много вероятно да развие емоционална нестабилност и несигурност, страх, депресия, посттравматичен стрес, проблеми със съня и храненето. Насилието в семейството го изпълва със страх и се отразява на цялостното му развитие като личност. Една намеса на по-ранен етап може да послужи като спирачка пред появата на такива трудности в живота на детето, а и след това като възрастен. Много често в такива случаи семейството убеждава жертвата да не се обръща към полицията срещу друг член на семейството и така тя предпочита да мълчи, като по този начин проблемът става по-голям. Това още повече се среща в малките общности, където публичното огласяване на подобни случаи кара хората да се въздържат от търсене на помощ в полицията. А и човекът, който изпитва такова насилие върху себе си, се чувства слаб и не търси никъде помощ.

Това явление е проблем, който трябва да занимае всички ни. Откъдето и да идва насилието, каквато и форма да приема, то е трън в нашата култура. А културата, както е известно, е огледалото на нашето общество. От православна гледна точка необходимото условие, за да се преодолее насилието в семейството, е развитието на нашата способност да обичаме. Именно любовта позволява на всеки човек да застане открит пред Бога и пред личността на другия човек. Тази истина за човека му позволява да се освободи от агресивността. Духът на промяната и помирението носи сила, която е всъщност силата на любовта. Само любовта ни позволява да познаем и признаем другия човек и да пазим неговото достойнство.

Не е възможно насилието да престане само с инициативи и намеса на социалните органи. Човек трябва да осмисли своята роля пред самия себе си и пред ближния си и да пожелае да пази своята истинска личност, а не фалшивия си образ. Духовният живот му дава възможност да преобрази себе си, а така ще се преобразят и неговите отношения с близките му“.

Гръцката църква активно сътрудничи с центровете за защита на жени и деца, сблъскали се с такова насилие. В страната функционират и два църковни центъра за настаняване, организирани от митрополията на Едеса и от митрополията на Касандрия. Първият се нарича „Богородица Пътеводителка“ и дава временно убежище на всички изпаднали в безизходица в семействата си, а вторият е „Домът на Мария“ и дава убежище на бременни жени, докато родят и се стабилизират.

В края на 2018 г. църквата в Крит инициира широката обществена програма „Да победим насилието“, към която привлече водещи обществени организации – лекарски, образователни, спортни и др. Програмата предвижда множество инициативи, които да възпитат неприемане на насилническите отношения между членовете на семейството и е насочена към широк кръг хора – както вярващи, така и атеисти.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udw98 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.