Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

IMG 7627 6В официално съобщение на Грузинската патриаршия, публикувано на официалния сайт на Патриаршията, остро се протестира срещу интервюто на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев), засягащо Грузинската патриаршия (виж новината в Двери тук). Според грузинските архиереи в думите на митр. Иларион се съдържа заплаха към Грузинската църква, което е недопустимо. Грузинските епископи заявяват също, че на кое място Руската църква ще споменава Грузинската патриаршия в своите диптиси няма нищо общо с украинския църковен проблем. И по-конкретно в изявлението се казва:

„В предаването „Църквата и светът“ частта от интервюто на митр. Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външно-църковни отношения на Московска патриаршия, която засяга въпроса за Грузинската православна църква, остави сред цялото наше общество впечатлението за груб натиск и намеса.

На въпроса на журналист дали след признанието на новата църква в Украйна от страна на Грузинската църква ще последва преразглеждане на статута на църквите в Абхазия и Цхинвали от страна на Московската патриаршия, митр. Иларион не отговори пряко, а вместо това неясно заговори за възможна заплаха за Грузинската църква.

В период, когато в района на Цхинвали в руската военна база беше построен руски храм без нашето одобррение, а на територията на Абхазия периодично се извършват служби от свещенослужители, намиращи се в юрисдикцията на Руската църква, тази неопределеност в интервюто на митр. Иларион (Алфеев) звучи като заплаха.

Трябва да отбележим също така, че митр. Иларион постави абсолютно погрешен акцент върху Събора в Крит и диптисите. Той каза, че солидарността с нас е била причината Руската църква да не отиде на събора. Ние не знаем на какво се дължи тяхното решение, но е факт, че Грузинската църква никога не е искала подкрепа на своята позиция.

Фактът, че Московска патриаршия споменава Грузинската църква на шесто място, а Константинополската на девето, не означава, че ние трябва да смятаме позицията на Московската патриаршия за задължителна за нас. По отношение на Събора в Крит и на Украйна Грузинската църква винаги се е стремяла да определи своята позиция не по политически съображения, а по църковното право и учението на Евангелието.

Ние се ръководим от тези принципи и в сегашната ситуация и поради това се грижим за православото единство и за намаляването на напрежението, а това, според нас, е първостепенната задача на цялата Църква сега“.

След реакцията на Грузинската патриаршия митр. Иларион заяви, че е бил неправилно разбран. Той не е визирал църковната ситуация в Абхазия и Цхинвали, а опасността, която томосите на Константинополската патриаршия създават за независимостта на поместните църкви. Той бил готов да даде разяснително интервю, но досега нито една грузинска медия не се е обърнала към него.

Източник: Официален сайт на Грузинската патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udxc8 

Разпространяване на статията: