Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (65 Votes)

119 обрНа заседанието на Св. Синод на Руската православна църква от 28 декември е взето решение да се изпрати призив до „предстоятелите и свещените синоди на братските поместни църкви да се подкрепи Киевския и на цяла Украйна митр. Онуфрий, епископата, духовенството, монасите и верните чада на Украинската православна църква“. От Московска патриаршия искат също да не бъде призната „общността, учредена на Обединителния събор на 15 декември т. г. в Киев, за автокефална поместна православна църква“.

Настояването за подкрепа на митр. Онуфрий и ръководената от него УПЦ към Московска патриаршия става малко преди да бъде издаден томосът за автокефалията на Украинската църква, което ще стане на 6 януари. Този призив, разбира се, е само официалната страна на усилията, които РПЦ-МП през последните месеци полага в тази насока по неофициални пътища.

Спорът между РПЦ и Вселенска патриаршия за автокефалията на Украинската православна църква внесе разделение между православните християни. Засега поместните православни църкви се въздържат от категорични становища, призовавайки спорещите страни към търсене на взаимно-приемливо решение на въпроса и недопускане на разкол в православието.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8fwq 

Разпространяване на статията: