Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

495580 large 149f928983В рамките на малко повече от месец руският президент Владимир Путин на два пъти официално нарече Украинската православна църква (Московска патриаршия) с друго име, а именно „Руска православна църква в Украйна“. Първият път това беше в официално съобщение на Съвета за сигурност на Руската федерация, който заседава по украинския църковен проблем и предоставянето на автокефалия на Църквата в Украйна от Вселенския патриарх (виж тук).

За втори път това се случи днес, по време на традиционната четиричасова пресконференция, която руският президент дава в края на всяка година. Този път Владимир Путин остави впечатлението, че става дума за езикова грешка: „Руската православна църква в Украйна, тя… т. е. не РПЦ, а Украинската православна църква към Московска патриаршия, беше напълно независима. Връзката им с Москва беше само духовна, споменаваха в проповедите Московския патриарх“.

Според наблюдатели на църковните процеси в региона обаче едва ли става дума за повторна грешка. Буквално по същото време, на 20 декември, Върховната рада в Киев заседава по законопроект, резултат от който може да бъде преименуването на Украинската православна църква (Московска патриаршия) в Руска православна църква в Украйна. Официални църковни лица в Москва и Киев се обявяват против това преименуване. Други обаче допускат, че то вече е било съгласувано между политическите власти в Киев и Москва, тъй като става дума за съвпадане на интересите им, макар и протовоположни. Според този сценарий Москва иска да се подчертае руският характер на Украинската църква, ръководена от Киевския митрополит Онуфрий, за да се укрепи проруското самосъзнание на членовете на тази църква, което ще доведе до по-голяма поляризация в Украйна, особено в източните райони. За украинските власти промяната на името на УПЦ (МП) е важна, за да се повлияе на огромната част от традиционно православните украинци, които досега не правеха разлика между трите православни юрисдикции в страната (и трите се наричаха „украински“), но сега биха предпочели да бъдат в „своя“ църква, а не в „руска“, която населението масово асоциира с войната в Донбас и анексията на Крим.

В духа на официалната конфронтационна пропаганда Владимир Путин нарече също така Константинополската Вселенска патриаршия „турската патриаршия“. „А сега вижте каква зависимост настъпва от Турция, от турската патриаршия – и назначения, и други неща. И пари. Аз мисля, че това е основният мотив на Вартоломей – да покори тази територия, а след това да печели от това“. Той нарече също така образуваната на 15 декември Православна църква в Украйна „разколническа“: „Това е пряка намеса на държавата в църковния религиозен живот. Такова не е имало от времената на Съветския съюз. В Украйна създадоха обединена разколническа църква към Истанбулската енория – ако не ти харесва Московската енория, има Истанбулска“, обобщи Владимир Путин.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6yxq 

Разпространяване на статията: