Мобилно меню

4.8732394366197 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (71 Votes)

SWВ официално съобщение на Кремъл Украинската православна църква (МП) беше наречена с друго име – „Руска православна църква в Украйна“.

В съобщението на Интефакс се казва:

„Президентът на Русия Владимир Путин обсъди в петък вечер с постоянните членове на Съвета за безопасност на Русия въпроси от вътрешната и външна политика, в това число и ситуацията около Руската православна църква в Украйна“, съобщи прес-секретарят на държавния глава Дмитрий Песков. „На съвещанието се обсъждаха въпроси от вътрешноруски социално-икономически проблеми, засегната е и международна проблематика. Състоя се също обмяна на мнения за положението на Руската православна църква в Украйна след известното решение на Константинополския патриарх. Говори се за положението на Руската православна църква в Украйна след взетото от синода на Константинополската патриаршия решение за предоставяне на автокефалия на църквата в Украйна, отмяната на грамотата от 1686 г. за преминаване на Киевска митрополия под юрисдикцията на Московска патриаршия и заявлението за възстановяване на ставропигията на Вселенския патриарх в Киев“.

Съобщението е публикувано на официалния сайт на Кремъл, където е използвано новото наименование на УПЦ (МП).

Ако не става дума за грешка на прес-центъра, то това означава, че позицията на Кремъл съвпада с искането на украинския президент Порошенко УПЦ (МП) да промени името си на „Руска православна църква в Украйна“, за да се разграничи от бъдещата автокефална Украинска православна църква. Това искане на украинските власти е във връзка със закон, който изисква всяко вероизповедание с ръководен център извън страната ясно да обозначи това в наименованието си. Само преди седмица Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) остро разкритикува тази идея (виж тук), твърдейки, че вярващите в Украйна не са руснаци, а украинци и това наименование е недопустимо.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwr84 

Разпространяване на статията: