Мобилно меню

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

421646Парламентът на Украйна прие днес законопроект № 5309, за който гласуваха 240 народни представители, а 31 депутати от „Опозиционния блок“ бяха против. Документът предвижда внасянето на промени в действащия закон „За свободата на съвестта и на религиозните организации“, според които всяка религиозна организация, чийто ръководен център се намира в държава-агресор, е длъжна да отрази в своето наименование пълното название по устав на своя религиозен център. Освен това такава религиозна организация няма права да развива капеланска служба в подразделенията на украинската армия.

Този закон ще засегне не само Украинската православна църква (Московска патриаршия), но също и остатъчните разклонения на Руската православна задгранична църква, както и на т. нар. „Истинно-православна църква“, и старообрядческите църкви.

Законопроектът се обсъждаше няколко пъти през изминалата година, но досега не беше приет. За да се предотврати прилагането му върху Украинската църква, на Архиерейския събор на Московска патриаршия в устава на УПЦ (МП) беше добавено, че нейният ръководен център е в Киев.

Според новия закон сега УПЦ (МП) трябва да се нарича „Руска православна църква в Украйна“.

В писмо на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил до предстоятелите на поместните православни църкви се казва, че въпросният закон е предложен от А. Парубий, който е униат, а целите на поправката, според него са „… да се проведе пререгистрация на всички енории и манастири, да се признаят за недействителни документите за правата на каноничната църква върху храмовете и другото църковно имущество“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6y96 

Разпространяване на статията: