Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

caКипърският архиеп. Хризостом, който неотдавна се върна към пастирските си задължения след операция, коментира разнопосочните статии за неговото отношение към украинския църковен спор между Москва и Константинопол. В съобщение, разпространено вчера от прес-центъра на Кипърската архиепископия, се казва:

„Искаме да ви уведомим, че Църквата в Кипър пази отлично връзките на единство с всички поместни православни църкви – от уважаваната Вселенска патриаршия до най-младата църква на Чехия и Словакия, включително и светата църква в Русия. В този критичен период всички сме длъжни да проявяваме бдителност и да избягваме публични изказвания, които водят до гръмки заглавия в медиите и които задълбочават проблема. Негово Блаженство се моли всички проблеми да се решат в рамките на един искрен диалог с любов. Едновременно с това изразява своята готовност да съдейства по всякакъв начин за това развитие“, завършва изявлението.

Изявлението е направено ден след края на визитата в Кипър на Петербургския митр. Варсануфий, управляващ делата на Московска патриаршия. В официалното съобщение за срещата му с архиеп. Хризостом се казва, че двамата са обсъдили междуцърковните отношения и кризата в Украйна. Архиеп. Хризостом е подчертал, че „сега целият православен свят трябва да усили молитвите си за решаването на проблема, който може да бъде преодолян ако и двете страни потърсят решение. С трезво отношение, любов и ръководени единствено от мисълта за доброто на Църквата ние ще можем да преодолеем всички различия, които възникват в нашия живот и които на първо място се дължат на нашия егоизъм“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uu4u9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.