Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

GRIGORIOSНа 76 години след боледуване почина игуменът на светогорския  манастир Дохиар – архим. Григорий. Той ръководеше обителта 41 години. Дохиарският игумен е бил духовно чедо на известните съвременни аскети о. Филотей Зарвакос и о. Амфилохий Макрис. Роден е на о. Парос, където се замонашва. Завършил е богословие в Атинския университет, бил е игумен на манастир в района на Карпениси, след което отива на Света гора, когато през 70-те години на миналия век се възражда общежителното монашество там, и става игумен на Дохиар.

Архим. Григорий не беше от „дипломатичните“ духовници. Той често пишеше открити писма до свои светогорски събратя и коментираше наболели за светогорската общност проблеми. Най-често неговите критики бяха насочени срещу Ватопедския манастир.

Той беше личен приятел на Киевския митр. Онуфрий, а в манастира при богослужение се е споменавало и неговото име. По информация на украински медии митр. Онуфрий веднага след подписването на Минското решение на руския Св. Синод преди десетина дена е заминал на Света гора, именно в манастира Дохиар, за да се види с архим. Григорий.

Опелото на архим. Григорий беше извършено днес. Той е пожелал да бъде погребан като обикновен монах, без присъствието на епископи и външни хора. 

Бог да прости стареца Григорий!

Още за архим. Григорий виж тук и тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uukqy 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.