Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Kievo pecherskaya 600x342Полицията в Киев задържа вчера над 100 мъже, събрали се пред Киево-Печорската лавра, докато вътре е имало богослужение по случай празника Покров Богогородичен. Прес-службата на полицията съобщи, че всички арестувани са закарани в полицейското управление, без да окажат съпротива. В момента се изяснява каква е била целта на събирането им. „Полицията разполага с достатъчно сили и средства, за да гарантира безопасността на всички култови сгради и нямаме нужда от външни хора да ни помагат“, е заявил служител на управлението.

През изминалите две седмици игуменът на Киево-Печорската лавра, Вишгородски и Чернобилски митр. Павел многократно даваше изявления, че се готви превземане на лаврата от привърженици на автокефалията. Той беше назовал даже и конкретна дата – 14 октомври, Покров Богородичен по календара на Руската православна църква. В изявленията си той призоваваше хората да са готови да защитават лаврата „заради отечеството и православието“. Наложи се говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда официално да заяви, че това са слухове и хората да бъдат спокойни. Той призова да не се разпространяват фалшиви новини, защото това не е от полза за никого. Въпреки това, няколко десетки мъже са се събрали в неделя сутринта около манастира, очаквайки той да бъде нападнат. Вярващите са се оплакали, че им пречат, защото видимо не са се молили.

Аваков Преди два дни, веднага след решението на Константинополската патриаршия, Киевският митр. Онуфрий бе поканен от министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков в сградата на министерството. Министърът е заявил, че МВР няма да допусне никакви акции на насилие или провокации от която и да е страна. „Договорихме се с митр. Онуфрий за сътрудничество и координация на действията за недопускане на прояви на религиозна вражда в процеса на регулиране на църковните взаимоотношения. МВР ще гарантира правата и свободите на всеки, независимо от конфесията“, заяви министърът. Подобна среща МВР е провело и с представител на т. нар. Киевска патриаршия на Филарет (Денисенко).

Провокациите в навечерието на тридневното изнесено заседание на Св. Синод на Московска патриаршия в Минск, Беларус, са очаквани, защото през последната седмица различни медии разпространяваха масово информация за „превземане на храмовете на каноничната Украинска православна църква от автокефалисти“. Появи се даже списък с 24 религиозни обекта в цялата страна, които били набелязани за „окупация“. По-късно се оказа, че тази информация е фейк и е с произход един от лидерите на т. нар. Донецка република в Източна Украйна. Въпреки това тя беше публикувана дори от някои от най-големите руски медии, откъдето получи допълнителна популярност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwf98 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.