Мобилно меню

4.1666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (54 Votes)

detail20181015 PAL 6799 обрСв. Синод на Руската православна църква реши в Минск да преустанови евхаристийното общение с Константинополската Вселенска патриаршия. Клириците на РПЦ вече няма да съслужат с Константинополската патриаршия, а вярващите на РПЦ няма да се причастяват в храмовете на Вселенска патриаршия. Решението е валидно, докато Константинополската патриаршия не отмени решенията си във връзка с Украйна.

Решенията на Константинополския патриарх се оценяват от руския Св. Синод като неканонични, тъй като те се отнасят до църква от чужда канонична територия. Св. Синод на МП извежда като основен каноничен проблем претенцията на Константинополския патриарх да приема апелации от епископи и клирици на други поместни църкви – това право му принадлежи единствено спрямо подчинените му митрополити. В този контекст Руската църква заявява, че „ще защитава фундаменталните устои на православието и ще защити Преданието на Църквата от чужди и нови учения за вселенска власт на първия от предстоятелите“.

Относно прекъсването на евхаристийното общение в изявлението на руския Св. Синод се казва:

„Приемането в общение на разколник и анатемосан в друга поместна църква с всички ръкоположени от него „епископи“ и „клирици“, посегателството на чужди канонични територии, опитът да се отрече от собствени исторически решения и задължения – всичко това поставя Константинополската патриаршия извън пределите на каноничното поле и, за голяма наша скръб, прави невъзможно за нас да продължим евхаристийното общение с неговите йерарси, духовенство и миряни. Отсега и занапред, до отказването на Константинополската патриаршия от предприетите от тях антиканонични решения за всички свещенослужители на РПЦ, е невъзможно да съслужат с клирици на Константинополската църква, а за миряните да участват в тайнствата, извършвани в нейните храмове“.

Освен това Московска патриаршия предупреждава своите архиереи и клирици, че „преминаването от каноничната църква към разколници или влизане в евхаристийно общение с тях е канонично престъпление и носи след себе си съответните запрещения“. Това уточнение визира най-вероятно епископите и клириците от УПЦ (МП), които имат намерение да вземат участие в създаването на единна поместна Църква в Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwfhp 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.