Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

295181.pПрезидентът на Украйна Петро Порошенко при посещението си тези дни в Белград е бил приет и от Сръбския патриарх Ириней, с когото е обсъдил въпроси на православието, съобщава гръцкият сайт Вима ортодоксиас. По време на разговора украинският държавен глава, който през последните месеци твърде много се активизира по въпроса за автокефалията на Православната църква в Украйна, е изразил надежда, че Сръбската православна църква ще подкрепи Украйна, и го е насърчил да се моли за мира в неговата страна. В тази връзка Порошенко е подчертал, че Украйна подкрепя целостта на Сърбия, като се е позовал на проблемите с Косово и Метохия.

От своя страна патр. Ириней е заявил на украинския президент, че оценява позицията на украинското правителство по въпроса за Косово, както и желанието на президента да подпомогне възстановяването и защитата на сръбските православни църкви и манастири. При все това позицията на Сръбската църква и лично на патриарха по въпроса за украинската автокефалия е известна. На 28 май 2018 г. Св. Синод на СПЦ изрази пълната си подкрепа за каноничната Украинска православна църква. Преди това, на 23 май т. г., в Москва, когато му беше връчена наградата от Международния фонд „Единство на православните народи“, патр. Ириней заяви, че „всеки, който подкрепя схизматичната Украинска църква, е враг на православието“.

ipografesСъщевременно сайтът Ромфеа публикува репортаж, където в патриаршеския храм са снимани 10-ина големи пакета, опаковани в черно фолио. В тях са били донесени събраните в Ровненска епархия на Украинската православна църква – Московска патриаршия 300 000 подписа на православни християни в подкрепа на принадлежността на УПЦ към РПЦ-МП. С внушителната по численост подписка, представена от двама украински свещеници, се настоява пред Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей да не пристъпва към предоставяне на автокефалия на схизматичната УПЦ.

В материала на гръцкия сайт, който през последните години открито демонстрира промосковски позиции, се изтъква, че епархията на Ровно е една от 52-те епархии на УПЦ-МП, която обхваща общо12 хиляди енории. Съобщава се и за продължаващото насилие от страна на схизматиците към клира и вярващите на каноничната Православна църква в Украйна и то в области, които са твърде далече от източните райони на страната, където продължават военните действия. В Ромфеа през последните месеци излязоха и редица интервюта на руски йерарси, предназначени за гръцката аудитория, които да формират промосковска позиция по този критичен въпрос.

В същото време в руската блогосфера (и разбира се, в украинските медии) кампанията за събирането на подписите беше отразена по различен начин. Хилядите листовки са били отпечатани и разпространени централно по всички храмове на УПЦ в Украйна, а свещениците са били задължени да ги предоставят за подпис на всички енориаши. Кампанията започна през пролетта, листовките са били изпратени и до крупни предприятия, собственост на руски бизнесмени. В Киевския парламент беше обсъждан случаят с най-големия металургичен комбинат в Украйна (в Кривой рог), собственост на руския бизнесмен, украински депутат и основен спонсор на Украинската църква (МП) В. Новински.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxfpq 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.