Мобилно меню

4.4705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (17 Votes)

Ep IlijaНа 6 юли, петък, гръцките медии огласиха печалната новина, че е намерено тялото на изчезналия предния ден 47-годишен руски турист и че той вероятно е свещеник, удавил се в морето край Халкидическия полуостров. Тогава и в руски медии се уточни, че удавилият се е Бирският и Белорецки епископ Илия.

Епископът заедно с други свои спътници e бил на поклонническо пътуване в Гърция и Света гора – Атон. Те вероятно са съчетали поклонението с почивка на Халкидика, където в района на град Неа Муданя, при шийката на третия „пръст“ на полуострова, Касандра, е било намерено тялото на удавника.

Епископ Илия (в света Алберт Валериевич Казанцев) е роден на 30.9.1970 г. в семейство на военнослужащ в село край град Саратов, Русия. Завършил е икономика в Ташкентския държавен стопански университет в Узбекистан и психология в Московския държавен университет. През 2007 г. постъпва в Раифския Богородичен манастир в Татарстан, където през 2008 г. е постриган за расоносец (инок) и съответно ръкопожен за дякон и йеромонах. Междувременно завършва задочно Киевската духовна семинария и Киевската духовна академия. Постриган е и в малка монашеска схима (монах) на 2 март 2017 г. Последва изборът му от Св. Синод на РПЦ-МП за Бирски и Белорецки епископ на 29 юли с. г. На 8 август е бил възведен в архимандритство (необходима степен в клирическите отличия на монашестващите, издигани в епископство), а на 18 август е станало и наречението му за епископ. Накрая ръкоположението в епископство извършва сам Московският патриарх Кирил – на 21 август м. г. в историческия ставропигиален Соловецки манастир (в руското Бяло море, недалече от Архангелск в далечния север).

Новооснованата Бирска и Белорецка епархия е част от митрополията на Башкирия или, според сегашното название на автономната руска република – Башкортостан. Столицата е град Уфа с население над 1 115 000 души. Башкортостанската митрополия е учредена от РПЦ през 2011 г.

Прави впечатление, че началото на м. юли е белязано през последните 5 години от удавяния на трима вече архиереи: на 9 юли 2013 г. на Варненския и Великопреславски митр. Кирил, на 2 юли 2014 г. на бившия Атикийски митр. Пантелеймон (Безенитис) и на 5 юли т. г. на Бирски и Белоецки еп. Илия (Казанцев). Миналата година на 29 юли край остров Тасос се удави и митрополитът на Кавала Прокопий.

Бог да ги прости и упокои!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxfx4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.