Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_89.jpgМюсюлманските лидери трябва да издигнат по-високо глас срещу религиозното насилие. Това беше мотото на лекцията, която кардинал Жан–Луи Тюран изнесе в Лондон пред студенти, клирици и представители на различни религиозни общности. Лекцията премина при изключителен интерес. Кардинал Тюран, който се явява главен съветник на папа Бенедикт ХVІ по въпросите на исляма и е председател на Понтификалния съвет за междурелигиозен диалог, е добре познат с твърдата си, открита и непримирима  позиция  по редица спорни интерпретации на Корана, както и с критиките си към ислямските страни и в частност Саудитска арабия за това, че не зачитат религиозните свободи.

Той упрекна мюсюлманските лидери, че само осъждането на тероризма не е достатъчно. Те трябва да издигнат глас и по-широко да разясняват принципите на джихада, един от най-употребяваните термини в Корана.

„В Корана има няколко интерпретации на джихад – воюване с оръжие или духовна битка. Повечето мюсюлмани осъждат религиозната война. Проблемът обаче е, че в Корана стоят и двете значения и изборът е оставен на вярващите. В исляма няма общоприет авторитет, който да каже това "да", това "не" в кораничната интерпретация, така всичко зависи от този, с когото ти се съветваш. Иска ми се гласът на ислямските лидери да се чува по-силно, но за мюсюлманите Коранът сам по себе си е словото на Аллах и това създава голям проблем. Колко по-лесно щеше да бъде, ако в исляма имаше един безспорен авторитет, с който да може да се преговаря”, каза в лекцията си кардиналът. „Наличието на много авторитети в исляма създава огромни трудности”, допълни още той.

В края на лекцията си той изрази надежда, че предстоящата среща през ноември между мюсюлмански лидери и представители на Ватикана ще доведе до повече позитивни резултати.

В. "Гардиън"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pc8u 

Разпространяване на статията: