Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_86.jpgЗавърналият се от Косово заместник-председател на Съвета на Руската федерация Александър Торшин е заявил, че бъдещето на Косово пряко зависи от усилията на Русия. „Не е тайна, че декларираната от гражданската администрация на ООН политика по възстановяването на косовските културни и исторически паметници трудно намира практическо приложение. Трудно може да бъдат постигнати някакви положителни резултати, когато някои от страните участници в програмата открито не зачитат интересите и религиозните чувства на неалбанското население”, заявява Торшин в интервю за "Росийская газета".

В тези условия, продължава Торшин, „именно нашите усилия са способни чувствително да подобрят ситуацията – да не позволим да бъде унищожено православието в Косово и Метохия, които отдавна се считат за православното сърце на Сърбия”.

„Гледаме на Русия с надежда”, са думите на Рашко-призренския епископ Артемий.

С
поред Торшин укрепването на православието и реална помощ за светините в Косово може да се окаже, като се започнат поклоннически пътувания към областта и преди всичко към най-големите манастири – „Дечани” в Метохия и „Успение Богородично” в Грачаница.

„Заедно с това трябва да се разгледа възможността в Косово да бъдат изпратени руски монаси на работа по възстановяването на местните светини и храмове”, казва още той.

Торшин е инициирал създаването на специализиран неправителствен фонд за помощ на Косово. Той е изразил също така пожелание не само руските миротворци, но и целият международен контингент в Косово да почувстват моралната отговорност за съдбата на християните там.

Мир религии


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pc8w 

Разпространяване на статията: