Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_6.gifВ петък Атинският архиепископ Йероним пристигна на първото си официално посещение в Константинополската патриаршия. Той бе топло посрещнат от патриарх Вартоломей, а днес се проведоха 8 часови преговори между църковната делегация от Атина и техните домакини. Разговорите председателстваха патриарх Вартоломей и архиепископ Йероним, а участници бяха от страна на Патриаршията митрополитът на Перги Евангелос, Пергамски Йоан, Филаделфийски Мелитон, Севастийски Димитриос и Мирски Хризостом. От страна на Гръцката църква участваха митрополитите на Неа Крини Прокопий, на Йоанина Теоклит, на Закинтос Хризостом и на Трикис Алексий.

Според официално разпространеното комюнике разговорите "са протекли в топла атмосфера на братство и искрено хармонично сътрудничество и взаимоподкрепа, като потвърждение на неразривните исторически и други връзки между двете Църкви".

Първият обсъждан въпрос е било приложението на Патриаршеския и синодален акт от 1928 г. Двете страни са се договорили, че:

1. Необходимо е заради приспособяването на устава на Гръцката църква към горния акт, да се открие подходяща процедура за промяна на съответните членове на сега действащия устав на Гръцката църква.
2. Докато приключи горната процедура, ще се спазват всички условия на акта.
3. След като бъде завършена подготовката за промяна на устава, проектът ще бъде пратен в подходящо време на Вселенската патриаршия преди неговото гласуване за изказване на мнение и съгласие. Тази процедура ще се спазва при всички законодателни промени, които засягат църковните дела в Гърция, отнасящи се и към двете Църкви, според тяхната преценка.

Вторият обсъждан въпрос е бил за присъединяването на клирици на гръцките митрополии към епархиите на Вселенската патриаршия в чужбина и било достигнато съгласие, че Гръцката църква ще вземе необходимите решения.

Третият проблем засягал представителството на двете Църкви в Европейския съюз. Делегациите се договорили, че "признават неотклонната нужда от общ израз на православния глас в Еврпейския съюз и затова братските църкви се съгласяват да се движат към приемането на необходимите промени за общо представителство".

Четвъртият и последен въпрос се отнасял за бюрото на Вселенския патриарх в Атина: "Установено е, че нивото на представителство на Вселенската патриаршия пред Гръцката църква не е съответно на авторитета и мястото на Първенствуващата православна църква и е съгласувано, че е необходимо повишаване на ранга на представителството".

Според комюникето тези решения ще бъдат обявени в св. синоди на Гръцката църква и на Константинополската патриаршия. В неделя патриарх Вартоломей и архиепископ Йероним ще служат в историческата църква "Живоприемен източник". Гръцката делегация ще отпътува за Гърция в понеделник.

Атмосферата на първата официална визита на гръцкия архиепископ обаче далеч не беше така безоблачна, както личи в документа. Още преди делегацията да се е прибрала, гръцките митрополити, включително и поддръжниците на архиепископ Йероним говорят за недопустимо предизвикателство от страна на патриарх Вартоломей. В приветственото си слово към архиепископ Йероним той спонтанно се обърна към него с титлата "митрополит", докато изобщо не се споменават думите "братски църкви" и "автокефална църква". Нещо повече, архиеп. Йероним се обърна към своя домакин с обръщението "Всесветейши деспоте", което използват само епископите на Вселенската патриаршия и не се използва от главите на независимите църкви.

Справка: Патриаршеският и синодален акт от 1928 г. регулира административния статут на 36 митрополии в Епир, Македония, Тракия и някои егейски острови, които са станали известни като "Новите земи". Те са включени към Гръцката държава с Балканските войни и все още се считат за част от юрисдикцията на Константинополската патриаршия. С акта от 1928 г. тези митрополии се предават за административно управление на автокефалната Гръцка църква, но при запазване на каноничното върховенство на Вселенската патриаршия и при спазването на 10 условия, които през годините са били спазвани с променлива постоянност и са постоянен източник на напрежение между двете гръцки Църкви. "Митрополитите на Вселенския престол в Гърция" са длъжни да споменават Вселенския патриарх в литургията, да му изпращат ежегодни доклади за състоянието на епархиите си. Гръцката църква е длъжна да уведомява Вселенския патриарх за избора на нови митрополити, а те имат правото да прибягват до арбитраж при него, в случай, че бъдат наказани или низвергнати църковния съд на автокефалната Гръцка църква. Постоянният Св. Синод на Гръцката църква се състои от 6 митрополити от Гръцката църква и 6 митрополити от "Новите земи". Най-известната сред тези митрополии е Солунската.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ahww 

Разпространяване на статията: