Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
894610_b.jpgСпоред мащабно социологическо проучване за болшинството гърци Пасха е период на религиозно съкрушение и вглъбяване, който допринася за съхраняването на гръцката идентичност и за утвърждаването й сред младите поколения. Изследването е проведено сред 6579 гръцки граждани от "Капа рисърч", агенция In.gr и е спонсорирано от в. "Вима". 

Вярват във Възкресението

И по-точно 47,7% от запитаните считат, че Пасха е период на религиозно вглъбяване, а 36,8% гледат на Великден като на възможност за почивка и екскурзии. Като възможност за завръщане към корените, обичаите и ценностите го възприемат 35%, а сред главните чувства, които вълнуват гърците през Страстната седмица са съкрушението (47,6%), благочестието (21%) и любовта (18,6%).

64,9% считат, че празнуването на Великден спомага за съхраняването на гръцката идентичност и предание и пренася тези ценности на по-младите.

52% от гърците отбелязват празника, черкувайки се. 51% задължително пекат агне и ядат магирица (национално месно ядене), а 45% го отбелязват с роднините си. 84% боядисват червени яйца. Трябва да се отбележи също, че 51,3% от запитаните вярват във Възкресението на мъртвите.

Не пропускат възкресната служба и опелото Христово

26% от гърците ходят на служба през цялата Страстна седмица, а 29% постят и се изповядват. Повечето отиват на възкресната служба (84%) и на петъчното Опело Христово (71,5%). Вярно е обаче, че болшинството отиват на възкресната служба пет минути преди  възгласа "Христос воскресе" и си тръгват малко след това - 39%.

16,4% познават много добре богослужението през Страстната седмица, а 39% го познават "достатъчно". "Малко" или "изобщо" отговарят 20%.

За половината гърци празнуването на Великден не се е изменило изобщо от техните детски години, но една трета намират, че празника се е комерсиализирал и че днес се е загубило човешкото общуване и споделянето на празничната радост.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ph6 

Разпространяване на статията: