Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_18.gifОгромно беше разочарованието на хиляди вярващи, които се бяха събрали по традиция на Велики вторник за масовото символично кръщение в р. Йордан, на мястото, където Христос е бил кръстен.  Израелските власти бяха осигурили съдове с речна вода, но по думите на един вярващ „едно е да скочиш във водите на реката, съвсем друго да си вземеш речен душ”.
Като причина за забраната израелските власти посочиха, че брегът на реката бил заминиран. Няколко хиляди православни от целия свят участваха в шествие от манастира Каср Ал Яхуд - св. Йоан Кръстител до мястото, където Христос е бил кръстен, но бяха възпрепятствани от израелската армия да се потопят в реката, защото районът около границата с Йордания, която върви в този участък по брега на р. Йордан, е осеян с мини. Израелските власти се бяха погрижили да осигурят импровизирани душове с вода от реката. Мястото, където Христос е приел кръщение от св. Йоан Кръстител, се отваря само два пъти в годината - на Богоявление и на Велики Вторник от Страстната седмица. Ето защо желаещите да се потопят във водите на реката през тези дни е огромно. Нека припомним, че по древна традиция на този ден мнозина приемат тайнството кръщение. Тези пък, които са вече кръстени, считат потапянето си като акт на символично ново кръщение (самото тайнството кръщение може да бъде извършено само веднъж).

Епископ Христодул и свещениците, които водеха процесията, извършиха молебен и поръсиха вярващите с вода от реката.

Asia news


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33phk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]