Мобилно меню

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (12 Votes)
1_26.jpgГрупа от гръцки и арменски свещеници и богомолци участваха вчера в станалите традиционни схватки през страстната седмица в Йерусалим и то на  най-святото за всички християни място – гроба Господен. Развълнуваните духовници са били с палмови клони дори опитващите се да ги разтърват полицаи.

Сблъсъкът между православни и арменци е вследствие на ескалиращия спор за правата върху църквата на Светото Възкресение, построена на мястото, което е гробът Господен. По свидетелството на очевидци, този път конфликтът е бил предизвикан от арменски клирици, които са блъснали на земята гръцки свещеник и са започнали да го ритат, тъй като според тях времето му за ползване на храма изтекло. Когато полицията се намесила, вярващите атакували полицаите с палмови клони, които традиционно се носят за празника. Полицията е задържала двама арменци, което е предизвикало протест на около 100 арменци пред полицейския участък.

Църквата на Възкресението се използва от няколко християнски деноминации, съгласно древното споразумение, известно като “status quo”.

1.jpgВсяка деноминация ревностно брани своето „парче” от базиликата и се бори буквално с юмруци за правата си над него. През последните години сблъсъците между арменци и гърци в тази връзка все повече зачестяват.

О. Пакрад, арменски свещеник е заявил, че присъствието на гръцки свещеник по времето на арменското „време за ползване” на храма е нарушило общоприетото “status quo”. „Нашите свещеници влязоха в гроба Господен и изритаха гръцкия монах, който беше влязъл в светинята” е заявил още той. О. Пакард обвинява православните, че се опитват да ограничат правата на арменците. „Ние сме слабите и потърпевшите, преследвани от гърците вече много столетия”, добавя още той.

Иерусалимският патриарх Теофил ІІІ е заявил пред медиите, че арменците се опитват да изменят правилата на установеното статукво, тъй като не приемат историческото доминиране на Православната църква на Светите земи.

„Поведението на арменците е подсъдимо и абсолютно неприемливо”, е заявил той, добавяйки че не може да бъдат толерирани опитите за потъпкване на общоприетото от столетия споразумение и промяна на правилата за служение в базиликата между различните общности.

Църквата на Рождеството, която се намира недалеч във Витлеем, също попада под правилата на статуквото. Миналата година Рождественското почистване на църквата се превърна в истинско сражение между гръцки и арменски клирици, които се биха с метли, дървени пръти и даже се замеряха с камъни.

Associated PressКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p4r 

Разпространяване на статията: