Мобилно меню

2.6 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)
George__26_Jesus.jpgПапа Бенедикт ХVІ ще открие при предстоящото си посещение в Белия дом активно практикуващи вярата си християни. Това заяви американският президент Джордж Буш. В навечерието на папската визита в САЩ американската преса изобилства от материали за християнския избор на президента. Той преоткрил вярата си и променил коренно живота си след 1986 г. - на 40 годишна възраст. Благодарение на завръщането си към християнството той успял да се справи напълно с алкохолизма, с който безуспешно се борил много години. Буш е израснал като англиканин, но преоткрива вярата си благодарение на своята съпруга, която е член на Методистката църква. Така той също става методист. По време на президентската си кампания той получава сериозна подкрепа от US Christian right, която има решаващо значение за победата му.

„Не виждам как някой може да бъде президент, поне от моя гледна точка, ако няма връзка с Бога”, казва Джордж Буш. В политиката той често се позовава на християнските ценности, заявявайки, че свободата е универсален подарък за всички от Създателя. Буш използва тази своя теза, за да оправдае и своята агресивна политика за налагане демокрацията по американски модел в ислямския свят.

Наблюдателите обаче отбелязват, че той много рядко използва думи като „Бог”, „вяра” и „молитва”. Също така мнозина подлагат на съмнение твърдението му, че е започнал войната в Ирак "по внушение свише”.

Така или иначе в политическата идеология на настоящия президент на САЩ християнството и демокрацията са неразривно свързани. Според Буш призванието на Съединените щати е да направят целия свят и всички хора свободни. Тази философия често кара скептиците, подобно на бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт, да си задават въпроса: „Вярва ли наистина Америка, че има специални отношения с Бога?”

The Earth Times


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pd8 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата