Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Баламандският университетЕкстремисти от ислямската групировка Ал Фатах са заплашили днес с взрив православния университет в Баламанд, Северен Ливан. В бейрутските средства за масово осведомяване постъпило предупреждение, получено в ръководството на института. В него ислямистите наричат университета „порочен”, като обвиняват администрацията му в „използването на нечестиви пари”. Ливанските сили за сигурност внимателно са обследвали сградите на университета, но взривно устройство не е било намерено. Въпреки това мерките за сигурност около университета са засилени.

Разположеният недалеко от Триполи университет в Баламанд (от фр. belle mont = красива планина) се явява най-старото учебно заведение в Близкия Изток, основано още по времето на Византийската империя. В настоящия момент има разделно обучение - светска и религиозна програма, което позволява там да постъпват и мюсюлмани. Ректор на университета се явява видният православен деятел и дипломат Ейли Салем.

В близост е и Баламандският патриаршески манастир "Св. Богородица" на Антиохийската източно-православна църква (за манастира виж тук http://www.balamandmonastery.org.lb). Първоначално институтът, прераснал в университет, бил разположен на територията на манастира, но днес обикновено се казва, че манастирът е на територията на университета, която има много постройки. В манастира се приютяват много от студентите по богословие. Сред тях има мнозина от съседни на Ливан арабски страни. Много от най-изтъкнатите ливански учени, клирици, политици, деятели на науката и културата се явяват възпитаници на Баламандския университет. От края на 1990 г. университетът има студентски обмен с Русия и днес немалко руски студенти се обучават там.

NEWSru


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p8r 

Разпространяване на статията: