Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_36.gifС иск срещу Руската православна църква се е обърнал към съда руският гражданин Алексей Конев от Екатерининбург. Руската православна църква е обвинена в нарушаване правата на потребителите. През август миналата година Конев заплатил на свещеник за извършване на опело на негов роднина, но останал крайно недоволен от качеството на услугата и затова се е отнесъл към съда.

„Опелото беше извършено наведнъж, масово, за няколко покойника. Според моето разбиране, опелото трябва да бъде извършено индивидуално, над всеки покойник”, е заявил Конев. „Ние направихме проверка относно съблюдаването в епархията на „Закона за защита на потребителите”, защото според нашата гледна точка, Църквата се явява точно такъв обществен изпълнител, какъвто са например службите за химическо чистене или стоматологичният кабинет”, допълва още той.

Съдът е назначил делото за 18 април, като и правозащитникът, и свещеникът признават, че подобно съдебен иск историята на Православната църква още не познава. Алексей Конев настоява във всеки храм да бъде създаден така нареченият „ъгъл на потребителя”, аналогичен със съществуващия в търговските комплекси и магазини. На специален щанд трябва да бъдат указани религиозните услуги, техният вид, качество и обем. Освен това на входа на храма трябва да има табелка с работното време.

Свещенослужителите наричат подобни искания абсурдни. Дейността на Църквата съгласно руското законодателство няма нищо общо с търговията. Всички постъпващи приходи от вярващите за религиозни услуги и стоки съгласно епархийския устав се считат за доброволни пожертвования и нямат нищо общо с потребителските услуги. Освен това в конкретния случай с родственика на Алексей Конев, непосредственият потребител на услугата, тоест покойникът, не бил направил оплакване. По думите на свещеника от храма „Св. Йоан Предтеча” отец Александър ищецът заявява, „че са нарушени правата на потребителя на услугата. Но потребител на услугата тук се явява именно починалият, защото Църквата се моли за него и проси от Бога милост за душата му.”

Независимо от епархийския устав, според който приходите се явяват доброволни пожертвования, в много руски храмове съществуват „ценоразписи” за дължимите „минимални доброволни дарения”. Вече няколко пъти патриарх Алексий ІІ призова духовенството не само да прекрати  „порочната практика” да извършва църковните треби срещу заплащане, но и да намали цените на свещите. „Няма да изискваме незабавно прилагане на новите правила, но ви призовавам да се замислите върху това, за да избавим Църквата от критики”, заяви патриарх Алексий II на епархийското събрание на духовенството в Москва, където остро беше поставен въпросът за „търговията с благодатта”.

Вести Урала

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p8h 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата