Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)
Новият закон за религиите в Македония, който влиза в сила на 1 май, е създаден, за да не може Сръбската православна църква да получи статут на юридическо лице, заяви сръбски духовник, цитиран от „Форум 18”. Според него законът ще се използва и за дискримирине на мюсюлманите-бекташи. В случая става дума за т. нар. Охридска архиепископия на архиепископ Йован, която беше създадена от Сръбската православна църква, но която и досега не може да получи държавна регистрация.

В закона се говори за три вида религиозни обединения: църкви, религиозни общини и религиозни групи, но не се прави ясна дефиниция за разликите помежду им. В закона не става ясно и дали нерегистрираните религиозни организации ще имат свобода да извършват дейността си. За получаването на държавна регистрация новият закон предвижда предоставянето на информация за „начина, по който се извършва присъединяването към дадена религия, а също и сведения за религиозните обичаи и ритуали”. Освен това законът дава власт на доминиращата религиозна организация, която е Македонската православна църква, да налага вето на правото на по-малките религиозни общини да строят нови молитвени домове.

Новият закон съхранява съществуващата юридическа разлика в положението на регистрираните религиозни общини. Три църкви (Македонска православна, Католическа и Методистка) и две религиозни общини (мюсюлманса и юдейска) са упоменати в Конституцията на страната.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p88 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]