Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
1_29.jpgЕдин от най-изтъкнатите новелисти на нашето време Салман Рушди сподели, че обръщането му към исляма е било престорено, плод на желанието да намали заплахата от смъртоносната фетва, наложена му от иранските лидери.

През 1990 г. световноизвестният писател направи изявление с цел да охлади страстите, провокирани от новелата му „Сатанински строфи”, която предизвика бурни реакции на недоволство сред ислямския свят. Тогава той заяви, че се разкайва и отхвърля критиките срещу исляма и Мохамед в своята новела, както и че е решен да работи за по-доброто разбиране на религията по света.

В своето най-ново интервю 60-годишният Рушди твърди, че възвръщането към религията на дедите му е било „преструвка”.

„Това беше едно объркано мислене, бях по-лабилен от всякога, но вие може да си представите натиска, упражняван върху мен. Тогава просто мислех, че правя едно приятелско изявление.” Веднага след това изявление Рушди се почувствал като предател на самия себе си, като човек, достигнал дъното. „Хората, моите приятели, ми бяха ядосани и това беше една естествена реакция”, добавя той. Фактът, че книгата му е била критикувана, го натъжавала много повече от самата смъртоносна фетва, тегнеща над него.

„Пет години писах тази книга. Това беше най-доброто изпод перото ми. Да бъде ненавиждана и отхвърляна, а аз да бъда считан за човек без достойнство и ценности, беше ужасно. Мислих си, че ако това е наградата за автора, какъв е смисълът да пиша? По-добре щеше да е да бъда кондуктор в автобус”.
ANI 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p86 

Разпространяване на статията: