Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Nazarene_Messianic_Logo.gifИзраелската полиция в Йерусалим работи по различни варианти в търсенето на човека, заложил бомба в анонимния подарък за американския проповедник Дейвид Ортиз. Подаръкът, доставен в деня на еврейския празник Пурим, е бил отворен от сина му, 16-годишния Еми Ортиз, който е получил сериозни наранявания по тялото и очите.  Има сериозни предположения, че извършителят може да не е палестински, а еврейски терорист.

Дейвид Ортиз мисионерства активно в палестинските територии, разпространявайки християнството. Неговата проповед е станала причина за обръщането на някои мюсюлмани към Христос, за което многократно е получавал заплахи. Той председателства една малка енория от юдеи-месияни (съпругата на Дейвид е еврейка и затова петте деца на Дейвид се считат евреи според законите в Израел). Юдеите-месиани са част от евреите, които вярват, че Христос е обещаният Месия. Те ползват както Стария, така и Новия завет и повечето празнуват и юдейските, и християнските празници. Поради тази причина юдеите-традиционалисти считат месианите за мисионери и най-консервативната част от тях, тази на зилотите, насърчава и участва в преследването им.

Ако бомбата е целяла дезинтеграция на общността на юдеите-месияни, по всичко личи, че се е получил обратен ефект. Както споделя самият Дейвид Ортиз пред Sybercast news, дори тези от юдеите, които никога преди това не са го поздравявали, сега идват в болницата, за да изразят своите симпатии и подкрепа. Бомбената експлозия се превърна в своего рода реклама за общността на юдеите-месияни, които станаха тема на много публикации и предавания. Сериозно беше поставен въпросът за преследването и заплахите, които те получават от традиционните юдеи. Атони Халев Майерс, основател и президент на Йерусалимския институт за справедливост, по този повод заяви, че има „изолирани случаи на преследване” на месияни-юдеи, но основното предизвикателство пред тях е „систематичното им дискриминиране от правителството”.

Два са центровете с постоянни нападения над месияните: градовете Арад и Бершеба, където полицията почти винаги остава безучастна. Баптиският дом в Йерусалим, който е централно място на събиранията на месияните, неотдавна беше подпален и изгоря. През последните четири години организацията на Атони Майерс е разгледала над 200 случая на дискриминация и насилие над месияните, започвайки от правителствените откази за подновяване на паспортите им и вписването в държавните регистри на новородените им деца, до заплахите и открито насилие срещу тях. В момента броят на юдеите-месияни е около 15 000 от общо 6 милионното население на Израел.

Jerusalem post

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pa6 

Разпространяване на статията: