Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
От 1 септември 2009 г. в руските училища ще бъде въведен задължителен предмет "Духовно-нравствена култура", в който ще се изучават основите на православието, исляма, юдейството и будизма.

"Духовно-нравствената култура" ще влиза в задължителната програма на учениците от 2 до 11 клас. Те ще посещават два пъти седмично часовете, където ще им разкажат за четирите основни религии.

В Министерството на образованието и науката до края на годината трябва да бъде разработен държавният образователен стандарт за този предмет. Тогава ще стане ясно и под каква форма ще протичат уроците - лекции, игри, екскурзии, какво ще бъде съотношението между теорията, семинарите, а също и какви ще бъдат методите за проверка на знанията.
Ако родителите не желаят децата им да посещават часовете по една от четирите религии, те ще могат да изберат общ курс по религиознание или етика. Списъкът с четирите религии не е окончателен. От министерството са готови да разработят програми дори за вярванията на малките народи от севера на Русия.

При разработването на образователните програми ще бъде отчетен опитът и от руските региони, където сега по собствена инициатива на местните власти в програмите е включен курсът "Основи на православието". Става дума за 15 региона в Русия.

Един от най-важните проблеми при въвеждането на този курс в Русия са кадрите. Преподавателите не трябва да са свещенослужители, а педагози. Часовете могат да се водят от завършили факултетите по богословие, религиознание или от учители по хуманитарни дисциплини, които са преминали през курсове за религозно образование. И в момента в много педагогически вузове има курсове за повишаване на квалификацията. Около три хиляди студенти в 40 руски висши педагогически училища в Русия изучават "Теология".

Как ще се оценяват знанията, все още не е ясно. Предополага се, че това няма да става по традиционния начин с поставянето на оценки.

"Труд", Интерфакс


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pak 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]