Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_14.gifСтановището на Св. Синод на Гръцката църква относно "Договора за свободно съжителство", което беше прието и огласено през изминалата седмица, предизвика бурен скандал в гръцкото общество. Предмет на полемиката е не отрицателната позиция на синода към проектозакона, а твърдението, че "всички бракове извън църковния са блуд и разврат". Гръцките медии съобщиха, че на телефоните на Св. Синод са получени десетки обаждания от граждани, които изразяват възмущението си от такава позиция. Някои от засегнатите гръцки семейства, които имат само граждански брак, са се обърнали към адвокати и възнамеряват да съдят Св. Синод заради клеветническа инсинуация и обида. Веднага след огласяването на становището стана ясно, че Атинският архиепископ Йероним се разграничава от изразеното мнение, но зачитайки принципите на синодалната система, се е съгласил то да бъде прието.

Автор на текста е Солунският митрополит Антим, който заяви, че е написал онова, което е счел, че е щяло да бъде и позиция на блаженопочиналия Атински архиепископ Христодул. Архиепископ Йероним беше заявил в хода на дискусиите, че Църквата няма право да налага своите разбирания на хора, които не споделят нейните ценности, както и че свободният избор на хората трябва да се уважава. Коментатори отбелязват, че е било въпрос на време скандал от този тип да се случи. Въпреки че той е много неприятен за Църквата и за нейния нов предстоятел, от него могат да се направят и някои положителни изводи, твърди вестник "Елевтеротипия тис Кириакис": "Архиепископ Йероним трябва да разбере, че е необходимо да показва и твърдост на заседанията на синода, защото има много йерарси, които са фанатизирани и далеч от реалността и те ще се опитват по всякакъв начин да го компрометират".

Богослов.ру, в. "Елевторотипия"

Вижте по темата: Съжителството като взаимна употреба

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k9pf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]