Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_1.jpgСлед като вчера френският външен министър Бернард Кушнер заяви, че Франция дава убежище на над 500 християни бягащи от Ирак, днес стана ясно, че британският Хоум офис (министерство на вътрешните работи) е отхвърлил молбите на над 1400 християнски бежанци от Ирак, търсещи спасение в Обединеното кралство от мюсюлманското насилие в своята страна. Както отбелязва един от най-авторитетните ежедневници на острова в. „Гардиан”, на бежанците е даден срок от три седмици да напуснат страната или ще бъдат насилствено експулсирани.

Говорител на Хоум офис е заявил, че „решението е справедливо”, след като независим съдия е преценил, че животът и здравето на бежанците не са застрашени в Ирак. Това заявление идва само броени дни след убийството на отвлечения лидер на Халдейската католическа църква, архиепископ Пол Фарадж Раху. Както е известно, 65-годишният архиепископ беше отвлечен на излизане от църквата в началото на месец март тази година, като похитителите му застреляха шофьора и асистента му, а за самия архиепископ поискаха откуп в размер на един милион долара. Смъртта на архиепископ Раху предизвика остра реакция и осъждане от страна на Ватикана, както и от лидера на Англиканската църква, архиепископа на Кентърбъри.

Отец Андрю Уайт, предстоятел на църква в Багдад и ръководител на фондацията „Помощ и помирение в Близкия Изток” каза по този повод: „Това убийство показва истинската опасност, на която християните в Ирак всекидневно са изложени.”

Д-р Суха Рассам от базираната в Лондон благотворителна организация „Иракските християни в нужда” заявява, че смъртта на архиепископа прави християните още по-несигурни за живота си. „Единственият начин за църквата в Мосул да оцелее е, като се превърне в катакомбна, така както е била в първите години на християнството. По този начин и свещениците, и литургията, и останалите богослужения ще бъдат пазени  в тайна.”

В интервю за радио Ватикана миналия ноември убитият архиепископ заяви, че за християните в Ирак има четири избора: да станат мюсюлмани, да платят таксата за немюсюлмани – джизие, да избягат или да бъдат убити. „Всеки трети християнин в Мосул вече избяга”.

Въпреки всички тези добре известни факти британското правителство счита, че няма достатъчно основания, за да даде убежище на християнските бежанци от Ирак. Д-р Рассам смята решението за „престъпление”. „Кюрдистан е сравнително независим и сравнително безопасен. Но ако бежанците не са кюрди или са християни, какво трябва да правят? А ако са от Багдад, Мосул или околностите им, тогава? Престъпление е да бъдат връщани обратно в Ирак.”
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p3r 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]