Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_28.jpgИзборите за нов архиепископ на Гръцката православна църква са насрочени за 7 февруари. Според устава на Гръцката църква, Св. Синод под ръководството на местоблюстителя се събира до пет дни след смъртта на църковния предстоятел и насрочва датата за следващите избори. Гръцките митрополити избираха между датите 7 и 12 февруари. Свикването на разширения събор на висшите йерарси не може да бъде по-късно от 20 дена след овакантяването на архиепископския престол. Избираеми според Устава са "всички гръцки граждани, които са действащи митрополити в Еладската църква или в други православни църкви, както и клириците на Еладската църква, вписани в изборния списък за архиерейския пост".
Изборът се осъществява в рамките на само едно, безсрочно, заседание, на което задължително присъства и министърът на образованието и религиите.

Изборът започва с молитва, след която митрополитите пускат гласа си в присъствието на тричленна комисия, която проверява валидността на гласа и го подпечатва съгласно изискванията на закона. Председателстващият митрополит кани поред всички митрополити да гласуват, започвайки от най-младите, без прекъсване и без възможност за обсъждания. За архиепископ се избира кандидатът, който събере пълно мнозинство от гласовете. Ако никой не е събрал абсолютно мнозинство гласове, изборната процедура се повтаря незабавно, без прекъсване, по гореописания начин. Ако и при второто гласуване не се събере абсолютно мнозинство за един кандидат, гласуването се повтаря трети път, като този път е достатъчно обикновено мнозинство от гласовете. Ако на третия тур има равен брой гласове, архиепископът се избира с жребий.

След това в рамките на същия ден, председателят на Събора обявява името на новоизбрания архиепископ, и официално обявява резултатите на Министерството на образованието и религиите. В рамките на пет дни следва издаването на президентски указ, след който новият архипископ ще се представи през президента на републиката и в присъствието на Св. Синод и министъра на образованието ще обещае да "изпълнява с всяко старание и с всички сили архиепископските си задължения, спазвайки св. апостолски и съборни канони и св. предания, конституцията и законите на страната.

Следва интронизацията на новия архиепископ, съгласно църковната традиция и канони на Гръцката църква.

1_31.jpgОсновните претенденти, които обсъжда гръцкото общество, са двама: митрополитът на Спарта Евстатий и митрополитът на Тива Йероним. Освен тях обаче заявиха, че ще се кандидатират още трима митрополити: митрополитът на Солун Антим (който беше съперник на архиеп. Христодул в предишните избори), митрополитът на Сирос Доротей и на Димитриада Игнатий.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kc64 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]