Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
В 10 ч. започна опелото на Атинския и на цяла Гърция архиепископ Христодул, отслужвано по негова воля, изразена приживе, от Вселенския патриарх Вартоломей. В богослужението участват местоблюстителят на  архиепископския престол митрополитът на Каристия и Скирос Серафим, както и архиереи от Гръцката църква. На опелото в катедралния храм на Атина „Св. Благовещение” присъстват президентът на Гърция Каролос Папуляс, министър-председателят, депутати, официални лица, посланици. Там са още и Александрийският, Йерусалимският, Румънският патриарси, Албанският и Кипърският архиепископи, митрополитът на Чешките земи и Словакия. Свои архиерейски делегации са изпратили всички поместни православни църкви, както и представители на Дохалкидонските църкви (дошъл е лично Етиопският патриарх Теофил), Протестантските църкви и Римокатолическата църква.

Според протокола кратки слова след опелото ще произнесат само петима души: Вселенският патриарх Вартоломей, Солунският митрополит Антим (от името на Гръцката църква), председателят на парламента на  Гърция, министърът на образованието и религиите и кметът на Атина.

Опелото продължи два часа. След това траурно шествие се отправи към Първото атинско гробище. Два часа ще продължи шествието, което ще премине около два километра и половина и в него ще се включат духовници и миряни.

Българската архиерейска делегация за погребението на архиепископ Христодул се ръководи от Врачанския митрополит Калиник. В нея са още Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопски митр. Натанаил. Българските архиереи ще предадат съболезнователно писмо от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ (тук). Врачанският митрополит Калиник, който беше близък приятел на архиерископ Христодул, също е подготвил съболезнователно писмо, в което личи мъката от раздялата с близък събрат. В него се казва: „Преди дни блаженопочиналия архиепископ на Атина и цяла Елада предсмъртно определи по евангелско- християнски познанието за тайнството на смъртта като едно от най-важните в човешкия живот. Това ще рече, че блаженнопочиналият архиепископ в своето отговорно духовно житие и битие е бил неизменен последовател на  апостолската  сентенция: „Живеем ли – за Господа живеем, умираме ли – за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме – Господни сме" (Рим. 14:8). Такова е нашето дълбоко убеждение, че християнинът, особено свещенослужителят на Божия олтар и в живота, и в смъртта е следовник в слово и дело, в църковно-пастирското си служение, в изпълнение на дълг към Бога и ближния, дори и в смъртта си принадлежи на Господа, защото животът му е бил поприще на вечността. Светият евангелист Йоан ни разкрива, че вярващият в Сина Божий има живот вечен (Йоан 3:16). Всичко това за нас значи, че са блажени ония души, които още на земята предвкусват от вечността и започват да живеят в нея, защото те в живот и смърт са Христови. Такова беше и до последно архипастирското верую на блаженнопочиналия архиепископ Христодул. Мъдрото ръководене делата на Гръцката църква в устройване на църковно-обществените дейности и междуцърковни връзки в евангелско–социален и милосърден план остават като светъл пример на подражание в живот, а както и неговата архипастирската отговорност да се следва от всички нас”.

На опелото присъства и директорът на Дирекция „Вероизповедания” проф. Иван Желев, който е предал съболезнователно писмо от министър–председателя на Р. България Сергей Станишев по повод кончината на Атинския архиепископ Христодул. В него се казва: „Приемете моите и на българското правителство дълбоки съболезнования във връзка с голямата загуба - смъртта на архиепископ Христодул - глава на Гръцката църква и изключително популярна обществена личност.” (Целият текст тук).

Изборът за нов предстоятел на Гръцката православна църква е насрочен за 7 февруари.

Соб. инф.
Снимка: in.gr

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kc63 

Разпространяване на статията: