Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
принцеса ДаянаНови подробности от личния живот на трагично загиналата принцеса на Уелс, лейди Даяна, станаха известни в хода на продължаващото разследване. Принцесата е планирала брак с Хаснат Хан, сърдечен хирург, заявиха следователите по делото.

Икономът на принцесата, Пол Бърал, свиделства, че е посещавал местен католически свещеник, за да провери възможностите за сключването на таен брак между християнка и мюсюлманин.

Тези подробности около личния живот на принцесата поставят на изпитание канонистите на католическата църква. Не е известно, какви точно условия е поставил католическият свещеник и дали въобще се е съгласил да бъде извършено това бракосъчетание.

Православната църква в подобни случаи толерира брак само между православни и християни, които са кръстени в името на Отца и Сина, и Светия Дух, изповядвайки богочовечеството на Христос. В тези случаи обикновено се изисква и декларация, че децата, родени от този брак, ще бъдат кръщавани в православната църква. Подобна икономия (снизхождение) се допуска съгласно думите на св. ап. Павел: „Защото невярващият мъж се освещава чрез жената, и невярващата жена се освещава чрез брата, своя мъж; инак чадата ви щяха да бъдат нечисти, а сега са свети” (1 Кор. 7:14). По време на църковния ритуал неправославни клирици могат да присъстват, но участието в службата им е забранено.  За граждански брак между православни и нехристияни няма пречки, но църквата ни не толерира и не освещава подобно начинание, освен в случая, когато нехристиян-инът/ката се откаже от вярата си и приеме православието. Ислямът от своя страна допуска само възможността мъж мюсюлманин да вземе за жена християнка, като правилото е, че жената може да не изоставя вярата си, но децата задължително трябва да приемат вярата на бащата.

Тези нови обстоятелства в хода на делото противоречат на заявленията на египетския мултимилионер Мохамед Ал Хайат, който винаги е поддържал тезата, че неговия син Доди Ал Хайат е щял да се жени за принцесата. Оказва се обаче, че лейди Даяна и Х. Хан са се разделили няколко седмици преди принцесата и Доди Ал Хайат да се запознаят. Разследването продължава, но един натрапчив въпрос все повече разбунва духа на търсещите сензации: „По всичко личи, че принцеса Даяна спешно се е нуждаела от сключването на нов брак. Защо?” Тази теза се подхранва и от 73-годишната приятелка на принцесата - Анабел Голдсмит, която твърди, че в разговор с нея, дни преди катастрофата, последните думи на Даяна са били от рода на „нуждая се от този брак”.

Irish Examiner и соб. инф.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcw4 

Разпространяване на статията: