Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_64.jpgСръбският патриарх Павел е изпратил писмо до руския патриарх Алексий II, в което изразява отношението на Сръбската православна църква към решението на Румънската православна църква за създаване на три епархии на каноничната територия на Московската патриаршия.

„Свещеният архиерейски Синод  напълно подкрепя Вашите усилия, насочени към възстановяване на нормалния каноничен ред в Молдова – традиционна канонична територия  на Московската патриаршия”, - се казва в писмото.
Патриарх Павел квалифицира бесарабския проблем като „въпрос, надхвърлящ поместния характер” и „имащ важни последствия за Пълнотата на Православието”.

„Ние разделяме Вашата загриженост относно общия всеправославен ред и устройството на Православната църква на всеправославно ниво във връзка с тези най-нови събития”, - подчертава Негово Светейшество, напомняйки, че възобновяването на Бесарабската митрополия е свързано с „един от най-мрачните периоди на човешката история – времето на нацистката окупация”.

Накрая патриарх Павел изразява надеждата си, че конфликтът ще бъде благополучно решен „за  полза на делото на всеправославното единство и свидетелство в света, което днес ни е така необходимо, за да съхраним  единството на духа чрез връзките на мира (Еф. 4:3), по думите на светия апостол”.

Разрастващият се конфликт между Румънската и Руската църкви отново извади на дневен ред острата нужда от всеправославен форум, на който периодично да се срещат представители на поместните църкви, за да решават в диалог, мир и любов възникващите проблеми между сестрите-църкви.

По материали на: Благовест-инфо, Служба коммуникации ОВЦСКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcwh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]