Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Професорът от Московската духовна академия дякон Андрей Кураев разкритикува сегашната имиграционна политика на руските власти.

„Бъдещето на Русия е светло, но кратко. Остават ни около петдесет години. След това ще дойде ислямът. Странно е, че правителството ни не разбира това и не предприема никакви мерки, продължавайки да заселва Русия с гастарбайтери”, - заяви Кураев в интервю за курганския вестник „Новый мир”.

Дякон Андрей смята, че Православната църква трябва да се превърне в народната църква на Русия, но без мисионерска работа сред младежта тази цел е непостижима.

„Аз не познавам наши епископи, които да си лягат с мисълта: какво още не съм сторил за младите? Аз не познавам нито един епископ, който е смъмрил свещеник за това, че в храма му няма книги за студенти.  В църковната лавка се продават свещи, брошурката „Реколтата отглеждаме с молитва” и гениалният бестселър за всички времена и народи „Как да се държим на гробището”, - каза той.

„Студентът трябва да напише реферат, а в храма липсва литература. Той ще отиде в библиотеката, където достъпната литература е от XIX век. Резултатът е, че ще имаме още един атеист в повече”, - допълни дяконът.

Отговаряйки на въпроса, трябва ли Православието да се превърне в държавна религия, Андрей Кураев заяви, че пред Църквата стои „много по-висока задача: тя трябва да стане народна религия на доброволни начала, без постановления, без натиск отгоре. Не държавна, а народна.”

„Преди всичко това е проблем на самата Църква: осъзнава ли сериозността на въпроса, готова ли е да ръководи мисионерската дейност? Доколко е готова да излезе от храма и да се обърне към младите”, - подчерта професор Кураев.


източник www.interfax.ru
 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ky4u 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]