Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий ІІ приветства инициативата на папа Бенедикт ХVІ за насърчаване на междуцърковния диалог, но добави, че трябва да бъдат изпълнени някои условия преди да може да се осъществи лична среща между него и папата.

„Папа Бенедикт XVI много пъти е казвал, че желае да насърчава диалога и сътрудничеството с православните църкви и това е положително", казва Алексий ІІ в интервю, публикувано от италианския вестник „Джорнале".
Според думите му една среща с папата трябва да бъде предшествана от цялостна подготовка. „Това не трябва да е просто повод за няколко снимки или за появяване по телевизията. Такава среща трябва да укрепва връзките между нашите две църкви", изтъква още Алексий ІІ. „Дори и в наши дни някои католически епископи и мисионери гледат на Русия като на поле за мисионерска дейност. Но Русия, святая Русь, която е била пропита с вярата в продължение на векове, и Православната църква, закриляни с Божията благословия, не са място за мисионерски дейности", заявява още патриархът.

Това бил първият въпрос, който трябва да се уреди, преди да се организира подобна среща.

Вторият се отнася до дейностите на гръкокатолическата (униатска) църква. „Загрижени сме по отношение на униатите като явление и виждаме тази тенденция дори в региони, където не е била разпространена – в източна Украйна, Белорусия, Казахстан и дори в Русия", споделя патриархът. „Едва когато тези въпроси се решат, ще се появи възможност за среща и тогава тя ще има смисъл", обобщава Алексий ІІ.

Интерфакс

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kdqc 

Разпространяване на статията: