Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1_14.jpgВ интервю за италианския вестник "Джорнале" Руският патриарх Алексий II се изказа положително за скорошното решение на папа Бенедикт XVI да опрости процедурата за служене на католическата меса (литургия) според древната традиция на Ватикана - на латински език. Посланието на папата Summorum Ponticifum, което либерализира използването на древния миссал (богослужебни текстове), е "фактор, който ние приемаме положително", заяви руският патриарх. "Ние силно се придържаме към традициите. Без вярното съхраняване на литургичната традиция Руската православна църква не би могла да устои във времето на преследване през 20-е и 30-е години на ХХ век." Според Алексий това е стъпка, която способства за сближението на Католическата църква с източните църкви.

На литургията в Успенския събор, след която патриархът даде своето интервю за италианското издание, присъстваха четирима католически епископи от диоцеза във Фриулия. Те са в руската столица, за да отправят покана към предстоятеля на Руската църква да посети древния италиански град Аквилея. Патр. Алексий подари на гостите кръст, а те го дариха с фрески от Аквилея и мощи на един от местните раннохристиянски мъченици.

Задължителността на латинската меса беше отменена на Втория Ватикански събор (1962-1965 г.), когато Католическата църква разреши да се служи на националните езици с надеждата, че това ще доведе до увеличаване на вярващите. Тези реформи обаче не дали очаквания резултат. След приемането на реформата в Католическата църква възниква разкол, т. нар. "лефевристки", по името на Марсилския архиепископ Лефевр, който не се съгласил с богослужебните реформи на събора и бил отлъчен от Църквата през 1988 г.

Интерфакс - Религия

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a49a 

Разпространяване на статията: