Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
berlin1.jpgНа 29 май 2005 г. в берлинския квартал Ной Кьолн се освети новият български храм, посветен на св. цар Борис-Михаил Покръстител. Храмът е собственост на Евангелската църква в Германия и през 2002 г. беше отдаден под наем на БПЦ. С участието на Дирекция “Вероизповедания” на МС на България договорът се сключи за 30-годишен период на ползване с нулев наем, но със задължението храмът да се ремонтира и поддържа през тези 30 години. Доскоро той е бил използван като гробищен за квартала Ной Кьолн. Има голям двор от няколко декара с наполовина запазени още гробове. Там има възможност да се установи и българско гробище. Нека се има предвид, че в Берлин живеят няколко хиляди българи – колкото в един малък български град. До неотдавна те бяха разделени в източната и в западната му част, а след обединението на града към тях се прибавиха и голям брой нови имигранти.


Освещаването се извърши от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и неговия викарий Тивериополски епископ Тихон. В светата литургия взеха участие архим. Йоан Пфайфер (манастир “Св. Троица” край Хановер, преминал преди десетилетие към юрисдикцията на БПЦ), йером. Харалампий от Варненска и Великопреславска епархия, един свещеник от сръбската църква в Берлин и др. В германската столица има още няколко православни юрисдикции (руска, цариградска-гръцка, румънска и др.), но нямаше техни представители.
За освещаването на храма от България пристигна държавна делегация, водена лично от министър-председателя г-н Симеон Сакскобургготски. Той беше придружен от съпругата си г-жа Маргарита, а в делегацията бяха включени началникът на кабинета му г-н Ради Найденов, посланикът ни в Германия г-жа Меглена Плугчиева, народният представител и заместник-председател на Комисията по права на човека и вероизповеданията г-н Кирил Милчев, бившият ни посланик в Германия г-н Николай Апостолов и директорът на Дирекция “Вероизповедания” на МС проф. Иван Желев.

Послучай освещаването премиерът подари на храма икона на Иисус Христос – Цар на царете и Велик Архиерей - за митрополитския трон и 2 комплекта одежди за свещениците.

Българската православна църковна община в Берлин съществува от първите години след политическата промяна  у нас. Както в много други области на живота, така и тук се появиха две алтернативни общини, но постепенно с отеческото търпение и умение на митрополит Симеон и на двамата свещеници Любомир Леонтинов и Юлиан Ангелов, а най-вече с доброто сътрудничество на самите вярващи, двете общини се обединиха в една БПЦО – Берлин. Най-напред служеха в жилището на митрополит Симеон, после в различни православни и чужди храмове, а от две години вече ползват новия храм. През това време продължаваха ремонтните работи. Подмени се преди всичко покривът, върху който растяха неколкогодишни дървета, поправиха се прозорци, врати, инсталации, направи се газово отопление, измазаха се стените, дори се пристъпи към изографисването им. За съжаление липсата на предварителна експертиза показа колко е било прибързано това изографисване, направено от г-н Ангел Радушев. Почти всички изографисани площи (фонът на стенописите по тавана е направен дори със златен варак) са поразени от избиващата все още влага.
Средствата за ремонта на храма бяха предоставени предимно от българската държава чрез Дирекция “Вероизповедания”, както и от заможните българи в Берлин. Помагаха и всички наши сънародници, кой с каквото можеше. В България по поръчка от дирекцията беше направен резбован иконостас, дело на Красимир Христов от Благоевград и се изрисуваха икони от художника Желю Желев от София. Свещниците и утварта също беше закупена и занесена в свое време от София в Берлин.

* * *

Всички свещеници на БПЦ в Европа (от Лондон до Цариград и от Букурещ до Лисабон, общо около 15 души) през тази година получиха парично подпомагане от Дирекция “Вероизповедания”, за да се облекчи тяхното служение. До 1989 г. БПЦ изпращаше свещеници зад граница и осигуряваше заплатата им. Но от промените насам не им осигурява средства, нито се провежда някаква кадрова политика по подбора, подготовката и изпращането на свещеници за задоволяване духовните потребности на нарасналата няколко пъти българска емиграция в Европа, която често сама се организира в нови църковни общини. Затова Дирекция “Вероизповедания” прави възможното в тази насока, винаги в съгласуваност със Западно- и Средноевропейската епархия.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aduf 

Разпространяване на статията: