Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)
Вечерта на 24 януари се престави в Господа проф. д. теол. Йоанис Фундулис (Ioannis Fountoulis), преподавател по Литургика в Солунския университет.
Опелото и погребението е извършено на 25 януари в църквата „Св. София” в Солун.
 
Проф. Фундулис е роден през 1927 г. на о. Лесбос. Завършва богословие в Атинския университет, продължава своето следване в Белгия, Германия, Франция. Получава докторска степен по теология от университета в Солун, където преподава Литургика до своето пенсиониране.

Проф. Фундулис работи за развитието на науката Литургика, публикува много изследвания в областта на Литургическото богословие. С разнообразните си публикации осъвременява и популяризира литургическата наука. Основно място заемат неговите „Отговори на литургически въпроси”, чието първо издание е в „Ефимериос”, притурка към богословското списание на Гръцката православна църква "Теология".

През последните 10-ина години професорът беше ръководител на Патриаршеския институт за патристически изследвания в манастира Влатадон в Солун. Той беше изключително църковен човек. В упражненията по Литургика организираше заедно със Солунска митрополия извършване на св. литургия по стари евхаристийни образци. Надарен с добро и отзивчиво сърце, проф. Фундулис беше любимец на студентите, които го имаха за духовен баща и съветник.

Бог да го прости! Да бъде вечна паметта му!

 


Източник: Секретариата на Световната асоциация на литургистите (Oriental Liturgy) и соб. инф.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kd4p 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.