Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

Вечерта на 24 януари се престави в Господа проф. д. теол. Йоанис Фундулис, преподавател по Литургика в Солунския университет.

Опелото и погребението е извършено на 25 януари в храма „Св. Софѝя“ в Солун.

Проф. Фундулис е роден през 1927 г. на о-в Лесбос. Завършва богословие в Атинския университет, продължава своето следване в Белгия, Германия, Франция. Получава докторска степен по теология от университета в Солун, където преподава Литургика до своето пенсиониране.

Проф. Фундулис работи за развитието на науката Литургика, публикува много изследвания в областта на Литургическото богословие. С разнообразните си публикации осъвременява и популяризира литургическата наука. Основно място заемат неговите Отговори на литургически въпроси, чието първо издание е в „Ефимериос“ – притурка към богословското списание на Гръцката православна църква Теологѝя.

През последните десетина години професорът беше ръководител на Патриаршеския институт за патристически изследвания в манастира „Влатадон“ в Солун. Той беше изключително църковен човек. В упражненията по Литургика организираше заедно със Солунска митрополия извършване на св. Литургия по стари евхаристийни образци. Надарен с добро и отзивчиво сърце, проф. Фундулис беше любимец на студентите, които го имаха за духовен баща и съветник.

Бог да го прости! Да бъде вечна паметта му!

Източник: Секретариата на Световната асоциация на литургистите (Oriental Liturgy) и собствена информация.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kd4p 

Разпространяване на статията: