Мобилно меню

4.1578947368421 1 1 1 1 1 Rating 4.16 (19 Votes)
18_sec.jpgКога станахме европейци и кога ни… (сещате се!) Започнахме вече като равноправна, свободна и демократична страна, пълноправен член на ЕС, да изнасяме секти и в чужбина. Румънските медии са засекли наши проповедници да разпространяват „светлината на (лъже)познанието” на Сциентологичната църква в северната ни съседка. Да се знай, че освен богомилството и дъновизма и още нещо ний сме дали на света, т. е. на съседите!

Ето какво ни изпрати нашият читател и сътрудник, представителят на БПЦ при Румънската патриаршия иконом Петър Тотев, което прочел за всички нас в букурещкия всекидневник „Котидианул” (името означава „всекидневник” – б. ред.).

“Църквата” на Том Круз се покланя вече и на румънски език пред “Св. Рон” – Роналд Хъбард

sc3.jpg “Църквата” на сциентолозите, която от 10-на години продава на скъпа цена спасение в Америка и Европа, си отвори шоу-рум и в Букурещ. Намирайки се във владенията на православието – Русия, Румъния или България, “църквата”, която е „по душа” на Том Круз, ще приключи своето турне-проповед по сциентология в Далечния изток, в Монголия, най-вероятно в края на тази година.

Сциентолозите са насочили своя боздуган-турне в лицето на “Асоциация на доброволците-хуманисти”, спонсорирана солидно от “Международната асоциация на сциентолозите”, с основна задача да правят реклама на “изключителните методи”, чрез които те могат да сътворят “един разумен и мисловно по-здрав свят”. ”Когато планетата земя се намира в състояние на отчаяност и безизходица и има нужда от отговор, доброволците-хуманисти работят нон-стоп 24 часа”, заявява с най-академичен тон и с молдовски акцент упълномощеният от тях Адриян Гайко - сциентолог отвъд р. Прут (т. е. Република Молдова – б. пр.).

sc4.jpgСциентолозите, представители на “Противоалкохолните техники – антикома”, бяха принудени от студа да преместят през м. януари т. г. своя базов лагер на палатки от големия букурещки булевард “Корнелиу Копосу” в партера на един от блоковете. Георги Драгич, един „ентусиаст-новооткривател” на сциентологичните „предимства и приоритети”, споделяше на тротоара пред стария палатков център: ”Минавах покрай тях и случайно ми се схвана десният крак. След бързо установена диагноза - ломбарна дископатия доброволците-сциентолоци се справиха прекрасно и само за 15 минути продължих да ходя”, с възторг „си спомня” стария патиланец, който е вече абсолвент в курсовете на Асоциацията “Assist на наранени и болни”.

Създателят на тази сциентологична “религия”, L. Ron Hubbard, известен писател в САЩ, въвежда още много “технологии” (практики), за които сциентолозите претендират, че те правят да бъдеш по-здрав, по-богат и по-разумно съзнателен в живота. Всяка тяхна гланцова брошура  визира определен проблем за главоболия в живота, “оперира и ги отстранява”, като ти предлага незабавно предпазно средство. За да получиш такава прошура, е нужно само да подариш 8 леи (2,5 Евро), а ако би желал да задълбочиш сциентологичните си технологични познания за напреднали, плащаш още 20-30 леи (10 Евро). Брошурата “Assist на наранени и болни” съдържа, например, “технологии”, които те освобождават, според сциентолозите, от телесни и душевни болки, събуждат и насочват изтерзаните граждани към реалността, и помагат на изпадналите в кома “да се възвърнат към активен живот”. Друг „Assist” чрез докосване и ръковъзлагане “може да даде добри резултати върху животни”, но брошурата мъдро препоръчва “да носиш дебели ръкавици, защото може да бъдеш ухапан”. За да упражняваш предлаганите “технологии” „Assist”, където и да е, трябва добре да вникнеш и в практичните съвети на брошурата, като за целта търсиш и намериш “наранената личност”, “да я заведеш отново на местопроизшествието и чрез един „Assist”-контакт спомогнеш да й се възвърне необходимият телесен (не сексуален) орган, а в този момент съответната личност получава откровение”.

През пролетта на миналата година наводнения заляха различни части на Румъния, особено в област Долж-Крайова. И тук сциентолозите-хуманитарни доброволци, наречени „доброволни пастори”, членове на новосформираната ANEVAR (Asociaţia Naţionala Evaluitorilor din România), се гордеят с активно присъствие. Дори успяват на 24.8.2006 г. да организират в гр. Крайова семинар за обучение при извънредни и бедствени случаи, на който присъстват граждански комитети и организации, Червен кръст и обществената полиция. По този начин те се появиха и на 11 септември на бедственото цунами в Азия.

„Сциентолозите-доброволци бяха и в Крайова по време на наводненията. В бедствия и аварии хората са смутени и изпадат в шок. Ние имаме един Assist, който помага на човека като духовна натура да преодолее стреса и да доведе душата до по-добро взаимотношение с тялото. Трябва само да движиш пръстите си по телесните канали на нервите, напред и назад, и си релаксиран. За разлика от биоенергетиците личността, която упражнява или извършва този Assist, не дава на другия нищо, тя само извършва определени действия” разяснява мъдро българката Дияна Щаал, директор на PR-турнето, което сциетолозите осъществиха с пострадалите от наводненията. Кметът на Крайова Антоние Соломон се възползвал също от един Assist: ”Мога да кажа, че и с мене се опитаха, но не почувствах нищо. Дори не почувствах спокойствие. Може би аз съм по-безчувствен. Не им се хванах аз на тяхната въдица, въпреки че най-добронамерено ги возих със служебния автомобил по околните села. И до родното ми село ги заведох да им покажа новостроящата се църква. На връщане новата ни кола закъса. Не можех да повярвам. Има нещо нечисто в тях. Получих знак от Горе”.

На 17 септември 2001 г., след атентатите, Националната асоциация за умствено здраве в САЩ отправя публично предупреждение, което може да се намери в интернет-адреса на асоциацията (www.nmha.org) и според който “сциентолозите вкарват и подвеждат целенасочено обществото, представяйки се за истински разпространители на здрав разум, и използват тази трагедия, за да приобщават нови членове”. Гореспоменатата сциентоложка PR директорка Дияна Щаал твърди, че психиатрите не са в състояние да кажат, дали сциентолозите са или не са професионалисти в областта на здравия разум. “Има само едно доказателство, което може да покаже, дали някой е или не е професионалист в дадена област - постигнатите резултати. Колко хора са успели да излекуват досега психиатрите в САЩ и в Европа? Нула!”

“Щастие, блаженство във връзките, сциентологично докосване”.
Дияна Щаал намира “църквата” на сциентолозите, докато следва архитектура в Германия, където пред университета имало подобно открит книжен базар като този от Букурещ: ”Отидох в църквата (на сциентолозите) в Мюнхен и случаен човек ми помогна да намеря, кое е най-доброто в моя живот. Това беше връзката с моя любим и аз изкарах курс по <Семейство>”. В брошурата прочела, какво е връзка, и установила, че тя и нейният любим мъж нямали нищо общо помежду си. “Той дори не искаше да се ожени за мене. Тук открих, как мога да намеря подходящия човек, с когото да създам стабилно семейство. Сега съм семейна и щастлива от една година с един сциентолог.” На въпроса, защо не се появява на нито един банер, афиш или брошура в тази сциентологична изложба-базар принадлежността й към “църквата” на сциентолозите, Дияна Щаал отговаря утвърдително: „Въпреки че е по инициатива на Европейската църква на сциентолозите, тази изложба-базар не е дело на църквата, нейната цел не е да продава църковни услуги, а да покаже философията на сциентологията”.

Духовното пречистване струва скъпо.
Получената от Асоциацията на доброволците-хуманисти диплома не дава на вярващите в Рон задълбочени познания в сциентологията. Много курсове трябвало да завършат, да бъдат съветвани (“прослушвани”) с религиозен способ, наречен електропсихометър (Е-метър), за да достигнат до тайните на “твореца Рон”. А ако погледнете в други интернет-страници и в сайта на американската сциентологична организация Saint Hill, който афишира точно даренията, виждате, че “духовното пречистване” пресушава парите на жадните за сциентология. Курсовете струват между няколкостотин и няколко хиляди евро, а преминаването на всички нива, което препоръчват, струва 360.000 евро. Дияна Щаал разяснява, защо трябва да се “прослушват” сциентолозите: “Рон Хъбард е открил, че всички отрицателни емоции и неприятни спомени се депозират в една част на мозъка, наречена реактивна мисловна част, и затова развива специален метод – стъпаловиден, който човек трябва да извърви до достигане на здрави мисли. Нарича се още “аудиция” и се прави с помощта на Е-метъра, който измерва теглото на негативната опитност.”

“Аудиция – плацебо”  за психиатри.
Това е Е-метър, подобен на детектор на лъжата, с два електрода, по които тече ток от 1,5 V, чиито краища аудитираният (прослушваният) държи и отговаря на зададените му въпроси. Щом се достигне до някой болезнен спомен, стрелката на Е-метъра се задвижва. “След подобно прослушване отрицателните емоции не те засягат, защото ти вече си говорил за тях”, убедена е Дияна Щаал. Психиатърката Емилия Цинт не отдава някакво значение на тази сила на освобождаване от демоните на миналото: ”Има определени лица, на които, ако им кажеш, че този метод действа, стопроцентно ти вярват и за момента се чувстват добре. Това е като едно плацебо - безобиден медикамент.” Същата психиатърка дори не се учудва, че болшинството от тези 10 милиона привърженици на сциентологията са част от средната класа, повечето от тях с висше образование: “Бедният го е страх да се приближи. Затова тук участват само образовани хора, невротици. Аз нямам нищо общо със сциентолозите.”

“Ксену” - суровият господар от галактиките.
Това, за което “църквата” на сциентолоците се бори чрез всякакви адвокатски и защитни средства да запази в тайна, ни говорят редица интернет-страници или бивши нейни членове, достигнали до стъпаловидно висше познание в сциентологията и особено за великия Xenu (Ксену). Ръководителят на “Галактическата конфедерация” преди 75 милона години, Ксену, довежда милиарди извънземни на Земята и ги убива, за да се оттърве от тях. Тогава душите на извънземните се съединяват в едно и днес атакуват простосмъртните, провокирайки хаос в живота им. Най-правият път за избавление от тях ни предлага сциентологията. За да запази тайната на Ксену, “църквата” на сциентолозите съди и образува правно дело  за “търговски секрет” и авторски права. Въпреки че приема, че “църквата” на сциентолозите съди журналисти за авторски права и спечелва, Дияна Щаал твърди, че изучавайки сциентологията, освен в Интернет не е срещала и не е чувала на друго място за Ксену. Създадени биват много интернет-страници за борба срещу “църквата” на сциентолозите, която бивши нейни членове обвиняват, че използва конфиденциална информация, придобита през време на своите “аудиции” (прослушвания), обвиняват тази “църква” в шантаж, в парично скубене, в нарушаване на правата  на тези, които напускат нейните редици като членове.

Тест на личности, средство за примане на нови членове в Сциентологията.
Съгласно онлайн енциклопедията Wikipedia едно от средствата за набиране на нови членове на “църквата” на сциентолозите е обявен тест на личности, състоящ се от 200 въпроси – OCA – Oxford Capacity Analysis, който няма нищо общо с престижния Оксфордски университет в Англия. Резултатите от този тест се изпращат за проверка до най-близката регионална сциентологична организация и за разлика от други подобни такива тази OCA има форма на резолюция като”бързо внимание” за определени личностни зони, считани за слаби.

Противоречиви мнения по цял свят.
Интернет страницата на BBC отбелязва, че през 2000 г. 5 члена на “църквата” на сциентолозите биват обвинени и осъдени на затвор от трибунала в Марсилия за манипулация на хора, парични дарители на тяхната “църква”. “The Gardian” пише, че “църквата” на сциентолозите в Париж бива глобена през 2002 г. с 8000 евро, а нейният председател - с 2000 евро за това, че продължават да съхряват база лични данни за лица, чието желание е било техните данни да бъдат заличени. Пак според сайта на BBC от 1999 г. във Франция комисия на правителството препоръчва разтурване на “църквата” на сциентолозите поради нейната опасна за обществения ред дейност. Един доклад на министър-председателя описва и определя тази “църква” като тоталитарна секта, която съхранява досиета, съдържащи конфиденциална информация за нейните членове.

sc5.jpgСветовноизвестни личности сциентолози.
Tom Cruise и Katie Holmes, John Travolta, Kelly Preston, Lisa Marie Presley, Juliette Lewis, Kirstie Allen, Jenna Elfman и Chick Corea са известните личности, с които се хвали “църквата” на сциентолозите. Tom Cruise и Katie Holmes се ожениха миналата година в Италия по обряда на сциентолозите, а раждането на детето им провокира международната преса от поведението на Holmes, която при раждането следва каноните на Роналд Хъбард и пребивава в безмълвие. Мотивът, с който се обяснява пълното безмълвие на сциентолозите при раждане e да не би случайно призивът “Напъни се, напъвай!” по ирония или като реплика да остане в съзнанието на новороденото бебе, която да диктува по-късно в живота му психосоматични мисли, емоции или болести. В Румъния най-известни привърженици на сциентологият са Паул Ламбрино и жена му Лия.

Понастоящем румънците са много предпазливи по отношение на тази “църква”, която в повечето случаи функционира под формата на неправителствени, икономически, туристически организации и сдружения с каритативна дейност.

Слава Богу, че не намира място името на тази “църква” на сциентолозите в Закона за вероизповеданията № 489/2006 г., третиращ  религиозната свобода на признатите 18 църкви и религиозни вероизповедания в Румъния, който беше съвсем наскоро приет от румънския парламент и публикуван в “Държавен вестник”, част I,  № 11/8.1.2007 г.
   
Стелуца Войка и Ралука Йон
        
Превод със съкращения от вестник “Котидиянул” – 12 януари 2007 г.

Ик. Петър Тотев, Букурещ

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ad98 

Разпространяване на статията: