Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)
naslovna-thumb_1.jpgСкопие. "Сред най-обсъжданите теми в македонските медии днес е признаването на т.нар. Охридска архиепископия на Йован Вранишковски от страна на Сръбската православна църква. Македонската телевизия А1 отбелязва, че със специален акт, наречен томос, църквата на Вранишковски получава автономия и легитимност в света на православните църкви, а самият Вранишковски е провъзгласен за охридски архиепископ и скопски митрополит",  написа информационнна агенция "Фокус" в анализа си на македонската преса. "С томоса синодът на Сръбската православна църква е решил да прекрати всички контакти с Македонската православна църква и всички вярващи, които останат към нея."

По-надолу информационна агенцията цитира:

Евентуалните преговори, които Македонската православна църква ще води със Сръбската църква за автокефалност, ще бъдат ръководени от Йован.

Македонските владици отказват да коментират случая или да кажат какво ще предприемат, ако се случи това. Те очакват официалното решение на Сръбската православна църква, макар и да е много вероятно, че томосът ще бъде издаден.

Този документ няма да бъде валиден, докато не бъде одобрен от Вселенския патриарх Вартоломей, отбелязва още телевизията.

Македонският вестник “Дневник” пише, че сръбската православна църква е признала автономията на архиепископията въз основа на т.нар. “Нишки договор”, който беше отхвърлен от Македонската православна църква /МПЦ/. Съгласно този договор, статутът на автономната църква означава, че тя има определена независимост, но решаваща роля все пак има Сръбската православна църква. На практика този договор означаваше Македонската църква да се откаже от автокефалния си статут и от своето име. Сръбската православна църква още миналата година обяви, че е възможно да признае архиепископията като автономна църква.

Засега не е известно какво ще бъде становището на другите православни църкви във връзка с това решение. Владиците на Македонската православна църква неотдавна заявиха, че това решение ще бъде отхвърлено от Румънската и Българската православна църква. Руската православна църква и Цариградската патриаршия посочиха, че са готови да посредничат в спора между Сръбската и Македонската православна църква. От Синода на Македонската православна църква неотдавна заявиха, че ако Сръбската църква признае така наречената православна охридска архиепископия “преговорите няма да продължат”, пише още македонският вестник.

Решението на Сръбската православна църква да прекрати отношенията си с Македонската православна църква и да издигне Зоран Вранишковски в сан “охридски архиепископ” съдържа скандален текст, отричащ македонския народ, който ще остане верен на своята църква, съобщи македонската агенция ”Макфакс”. ”Светият архиерейски събор реши да прекъсне всякакъв вид богослужебно общуване с народа на Република Македония, който остава в религиозна връзка с епископите и свещениците на разколническата организация в Република Македония, лъжливо представяща се за Църква”, се казва в съобщение на събора на Сръбската православна църква, публикувано от т.нар. Охридска архиепископия на Вранишковски.

Агенцията отбелязва, че това решение на сръбските попове на практика означава отричане на целия македонски православен свят, тъй като в епархиите на Македонската православна църква в Македония и в целия свят има над три милиона регистрирани вярващи, а в църквата на Зоран Вранишковски няма повече от стотина.
Преди десетина дни владиката на Македонската православна църква Наум заяви, че целият проблем го създават 10 до 15 владици в сръбската църква, които открито и няколко пъти са казали, че не признават македонския народ, държава и църква.

Положко-кумановският митрополит Кирил определи днес Зоран Вранишковски като “вероотстъпник, предател и шпионин”. Той обвини църквите в Белград и Атина, че съзнателно се опитват да унищожат Македония и македонския народ, отбелязва агенцията.

Владика Кирил е най-старият владика в Македонската православна църква и единственият жив владика, който е бил член на първия Свети синод на автокефалната охридска архиепископия, която в лицето на Македонската православна църква беше възобновена веднага след Втората световна война.
Владика Кирил обвини Сръбската църква, че е обединена с гръцката и двете църкви искат на наложат на Македония “безумен църковно-духовен, национален и държавнотворен тероризъм”. Той допълни, че тяхната цел винаги е била да обезценят неговия “боголюбив народ” и превръщането му в “аморфна маса”. По думите на митрополит Кирил двете църкви целят да се “разнебити всичко, което е македонско”.

Нишкият епископ Ириней от своя страни заяви, че решението на Сръбската православна църква да признае автономията на т.нар. Православна охридска архиепископия в Македония и да прекъсне отношения с Македонската православна църква и хората, които я признават, е “тежък удар, който Сръбската православна църква беше принудена да нанесе”.. “Ще бъде мъчно и тежко, това беше остър и болезнен удар, но нашата църква не можеше да даде на т.нар Македонска православна църква това, което тя искаше. Нека първо да се върнат в лоното на нашата църква, а след това по легален път да получат исканото”, каза Нишкият владика. Той обясни, че специалният акт - томос, издаден на Белградския събор от патриарх Павле, е документ, с който се дава автономия на Охридската архиепископия и се известяват всички православни църкви, че тя е получила
naslovna-thumb_1.jpg автокефалност “от църквата-майка, СЦП”. “Вратите на нашата църква не са затворени за продължаване на разговорите с т.нар македонска църква”, допълни епископ Ириней.

Тук можете да прочете в оригинал цитираната от агенция "Фокус" статия в македонския вестник "Дневник"
Двери на Православието припомня: Православната църква в Македония е в състояние на схизма, тоест тя не е в канонично общение с другите поместни православни църкви. Две църковни формации си оспорват правото да бъдат обявени за канонична македонска православна църква. Едната е Македонска православна църква, поддържана от македонските светски власти като национална църква. Другата е Охридската архиепископия, поддържана от Сръбската православна църква и преследвана от правителството в Македония, като "предател" на националните интереси.
И двете църкви в Македония  все още не са признати от другите поместни православни църкви.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ad9w 

Разпространяване на статията: