Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (5 Votes)
jovan.jpgСръбската православна църква призна т.нар. Охридска архиепископия на еп. Йован Вранишковски като единствената канонична църква в Македония, съобщи от Скопие македонската телевизия А1.

По въпроса за признаването на Охридската архиепископия телевизията отбелязва, че с томоса (специален акт) църквата на Вранишковски получава автономност и легитимност сред православните църкви, а самият Вранишковски е прогласен за Охридски архиепископ и Скопски митрополит. Думата "македонски" никъде не се споменава, допълва телевизия А1.
С този томос Св. Синод на Сръбската православна църква е решил да прекрати всички контакти с Македонската православна църква и всички вярващи, които останат към нея.
Евентуалните преговори, които Македонската православна църква ще води със Сръбската църква за автокефалност, ще бъдат ръководени от еп. Йован.
Македонските владици отказват да коментират случая или да кажат какво ще предприемат, ако се случи това. Те очакват официалното решение на Сръбската православна църква, макар и да е много вероятно, че томосът ще бъде издаден.
Този документ няма да бъде валиден, докато не бъде одобрен от Вселенския патриарх Вартоломей, отбелязва още телевизията.
предаде www.focus-news.net 

За решението на СПЦ по повод Охридската архиепоскопия и проведеният архиерейски събор на новопризнатата архиепископия виж: www.poa-info.org

Двери на Православието припомня: Православната църква в Македония е в състояние на схизма, тоест тя не е в канонично общение с другите поместни православни църкви. Две църковни формации си оспорват правото да бъдат обявени за канонична македонска православна църква. Едната е Македонска православна църква, поддържана от македонските светски власти като национална църква. Другата е Охридската архиепископия, поддържана от Сръбската православна църква и преследвана от правителството в Македония, като "предател" на националните интереси.
И двете църкви в Македония  все още не са признати от другите поместни православни църкви.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3adx4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]