Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Папа Бенедикт XVI, който назначи Станислав Велгус преди месец, сега обяви, че приема оставката му
Новият архиепископ на Варшава Станислав Велгус обяви публично, че се оттегля от поста, предаде ДПА. Това стана пред събралите се епископи, свещеници и вярващи в катедралата, където трябваше да се състои церемонията по официалното му назначаване.
 

Велгус посочи, че е взел решението си след "дълбок размисъл и оценка на положението". Изявленията му предизвикаха бурната реакция на присъстващите. Богомолци изразиха недоволството си от решението със силни викове и скандирания "Остани с нас". Няколкостотин души се бяха събрали пред църквата въпреки дъжда. Сред тях имаше както поддръжници Велгус, така и хора, които отказваха да го приемат за архиепископ.

Вместо церемония по официалното назначаване на Велгус за архиепископ на Варшава в катедралата беше отслужена благодарствена меса в чест на предшественика му кардинал Юзеф Глемп.


Половин час преди началото на церемонията от мисията на Ватикана в Полша обявиха, че папа Бенедикт XVI е приел оставката на архиепископа. Светият отец помолил кардинал Глемп да изпълнява временно задълженията му, докато бъде назначен нов архиепископ.


Папата назначи Велгус за архиепископ на Варшава на 6 декември. Велгус първоначално отричаше твърденията, че е бил таен агент по времето на комунизма, но в петък църковна комисия установи, че това е вярно.


Тогава духовникът призна, че през 1978 г. наистина е подписал споразумение за сътрудничество в замяна на разрешение да замине да учи в Западна Германия. Той обаче декларира, че не е доносничил за никого и на никого не е навредил.


Кардинал Глемп, който е и глава на Полската католическа църква, защити Велгус, като посочи, че апостол Петър също е съгрешил и се е отрекъл от Иисус, но въпреки това му било поверено ръководството на църквата.


Думите на Глемп бяха посрещнати с аплодисменти от присъстващите. Наред с това кардиналът разкритикува отношението към Велгус след първите обвинения срещу него за миналото му.


Кардиналът каза, че са били отправяни обвинения срещу Велгус, без да са били изслушани свидетели. Тайните служби са използвали любовта на свещеника към теологията и науката, която е и любов към църквата, допълни Глемп.


източник: www.netinfo.bg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3adxu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]