Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Комисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер разговаря с либийския лидер Муамар Кадафи и с премиера Шукри Ганем по-малко от седмица, преди либийският Върховен съд да се произнесе по обжалването на смъртните присъди.
Нейното необявено предварително посещение в Либия в сряда беше знак за подновените усилия на Европейския съюз за освобождаване на медиците.
Фереро-Валднер се срещна и със семейства на заразени с вируса на СПИН деца.
След разговора си с полковник Кадафи тя очерта целите на посещението си в Триполи.

Фереро-Валднер заяви: "През последната година Либия взе важни решения по отношение на международната общност и ние искахме да отговорим на това. Второ аз исках да отида и да покажа съчувствието на Европейския съюз и на Европейската комисия и моето лично съчувствие към заразените с ХИВ деца и техните семейства. Трето, исках лично да се срещна с медицинските сестри и палестинския лекар, за да им кажа, че няма да ги забравим и че работим за тяхното освобождаване. Имах разговори с либийските власти, с външния министър, с премиера и също с полковник Кадафи. Моето желание е затворниците да бъдат освободени, въпреки че трябва да кажа, че имаме доверие в независимата съдебна власт в Либия, но в същото време ясно изразих някои резерви относно доказателствата, въз основа на които те бяха осъдени. Това е посланието, което изпратих. Мога само да се надявам, че това послание ще промени нещата."
Бенита Фереро-Валднер бе попитана как е реагирал полковник Кадафи.
Фереро-Валднер:"Отговорът на Кадафи беше, че той не може да се меси в работата на съдебната власт. Трябва да кажа обаче, че семействата бяха развълнувани от нашата визита и се надявам, че има искрица надежда. Мога да ви кажа, че физически сестрите и лекарят изглеждат в добро състояние но мисля, че психически са уморени."
Европейският комисар по външните отношения приветства факта, че българският президент Георги Първанов ще посети Либия в петък, за да обсъди съдбата на медиците с либийските власти.
Фереро-Валднер:"Смятам, че това е много важен сигнал. Не знам подробности за това, което се готви да каже. Важното е, че президентът отива на посещение. Мисля, че сама по себе си това е важна стъпка."

предаде www.news.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3adxw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]